Smart #1 - wrażenia

vwir

Pionier e-mobilności
hej @vwir czy twoj samochod powital cie dzis wierszykiem i pozyczyl wszystkiego strasznego z okazji hellowin? bo moj tak i troche mnie zaskoczyl o_O bo to chyba wczoraj bylo

Tak, napisał coś i lisek miał dynie na drzewie ;)
Może też coś gadał, ale u mnie jest mocno ściszony.

vwir

Pionier e-mobilności
@p0li Czy wiesz gdzie się w Smarcie włącza światła przeciwmgielne? Ja już teraz wiem, ale gdy wjechałem w gęstą mgłę i zacząłem szukać najpierw tam gdzie się włącza światła a potem na lewej manetce to mocno się zdziwiłem. Znalazłem już w domu, po zaparkowaniu w garażu. Okazuje się że jest na tablecie i to w kompletnie głupkowatym miejscu. Tam gdzie jest na przykład włączanie s-pedal, czyli w miejscu gdzie raz w życiu zaglądnąłem i sądziłem, że nigdy tam nie wrócę.

p0li

Pionier e-mobilności
@p0li Czy wiesz gdzie się w Smarcie włącza światła przeciwmgielne? Ja już teraz wiem, ale gdy wjechałem w gęstą mgłę i zacząłem szukać najpierw tam gdzie się włącza światła a potem na lewej manetce to mocno się zdziwiłem. Znalazłem już w domu, po zaparkowaniu w garażu. Okazuje się że jest na tablecie i to w kompletnie głupkowatym miejscu. Tam gdzie jest na przykład włączanie s-pedal, czyli w miejscu gdzie raz w życiu zaglądnąłem i sądziłem, że nigdy tam nie wrócę.
jest w menu quick costam -- ale chyba tylko z tylu bo z przodu to on chyba nie ma p.mgielnych

cooler

Pionier e-mobilności
jest w menu quick costam -- ale chyba tylko z tylu bo z przodu to on chyba nie ma p.mgielnych
Zgodnie z polskimi przepisami (a więc też europejskimi) musi mieć tylne przeciwmgielne, może nie mieć przednich.
Wiem bo mam 2 amerykańce i żeby przeszły przegląd musiałem dokładać tylne przeciwmgielne.
Więc po taniości poszli ze SMART-em - brak przednich mocno nie boli, ale zawsze to oznaka oszczędności.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Więc po taniości poszli ze SMART-em - brak przednich mocno nie boli, ale zawsze to oznaka oszczędności.
Ale się nam „fachowiec” trafił. Większość samochodów z dobrymi światłami matrycowymi nie ma przednich przeciwmgielnych, bo nie mają one sensu. Nie mam ani w mach-e ani w smarcie ani nie ma ich… TM3 HL :D Ciekawostka: w Taycanie też nie znajdziesz. Ale przyoszczędzili w Porsche, nie?

cooler

Pionier e-mobilności
Ale się nam „fachowiec” trafił. Większość samochodów z dobrymi światłami matrycowymi nie ma przednich przeciwmgielnych, bo nie mają one sensu. Nie mam ani w mach-e ani w smarcie ani nie ma ich… TM3 HL :D Ciekawostka: w Taycanie też nie znajdziesz. Ale przyoszczędzili w Porsche, nie?
Ale znasz zasadę działania przeciwmgielnych i dlaczego są tak nisko?
Jechałeś kiedyś na odpalonych matrycowych we mgle?
Też mi expert. Bo Porsche nie ma to Smart jest na bogato :)
Dużo jeżdżę trasy w nocy i przeciwmgielne robią robotę. Więc brak przeciwmgielnych nie uważam za element podnoszący prestiż czy bezpieczeństwo tylko odwrotnie. I też dlatego 3HL uważam za samochód gorszy dla mnie niż moja obecna Tm3LR.

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Przeciwmgielne z przodu mialy zastosowanie jak reflektory to byly nedzne swiatelka na zarowki 40W
W obecnych czasach malo kto daje przednie, zreszta w tesli 3 guzik one daja we mgle. Ja wylaczalem bo zle rozpraszaja swiatlo. No i tez sa obslugiwane z tabletu i trzeba oderwac wzrok od drogi…

vwir

Pionier e-mobilności
No znam. W tym właśnie problem. Wiem też, że gdy masz jedno źródło światła (czy to halogenowe czy ksenonowe) to nie jest ono w stanie świecić zarówno do przodu jak i metr przed samochodem. Po to powstały przeciwmgielne. A w momencie gdy samochody zaczęły mieć sensowne matryce to okazało się, że można jak najbardziej część diod skierować w dół a część do przodu i oświetlić wszystko przez cały czas, bez dodatkowych świateł.

Jechałeś kiedyś na odpalonych matrycowych we mgle?
Tak - wczoraj. Rewelacyjnie się sprawdziły. Chciałem tylko odpalić tylne przeciwmgielne, a nie wiedziałem jak.

Też mi expert. Bo Porsche nie ma to Smart jest na bogato
Uważam, że producenci samochodów wiedzą co robią. W Porsche szczególnie. Co więcej - widzę jak to działa w praktyce i jestem zadowolony. Ale zawsze możesz uważać, że wiesz lepiej od nich. Tak mi się przypomniał taki mem:
1730791742161.png

vwir

Pionier e-mobilności
jest w menu quick costam
Aż sprawdziłem teraz gdy jechałem samochodem - nie ma w quick control. Wczoraj to było pierwsze miejsce w którym sprawdziłem i nie ma. Wszedłem w tryb edycji czy można sobie dodać i też nie ma. Masz albo w settings->lights albo w tych settingsach które są pod skrajnie prawym klawiszem pod ekranem. Tak czy inaczej - uważam, że włączenie świateł to funkcja a nie ustawienie (setting), stąd byłem zaskoczony, że jest pod ustawieniami.

zlp

Pionier e-mobilności
Dokładnie. Przeciwmgłowe muszą być umieszczone nisko. Im bliżej wysokości oczu, tym bardziej NAS oślepiają.

Przeciwmgielne z przodu mialy zastosowanie jak reflektory to byly nedzne swiatelka na zarowki 40W
Nie mogą być mocne, ponieważ mgła odbija światło, im mocniejsze, tym bardziej nas oślepia.

No - wczoraj. Rewelacyjnie się sprawdziły.
Matrycowe czy też inne mocne światła i mgła, to nie jest korzystna kombinacja. Może wczoraj rewelacyjnie się sprawdziły w niezbyt gęstej mgle. Musiałbyś spróbować porównać matrycowe i przeciwmgielne w prawdziwie gęstej mgle, to zobaczyłbyś różnicę.
Kiedyś za młodego policjant wcisnął mi mandat, bo jechałem na przeciwmgielnych i wyłączonych mijania, bo inaczej się nie dało. Mandatu nie powinienem dostać.