Smart #1 - wrażenia

daniel

Señor Meme Officer
po wyjsciu zapakowala zakupy i torebke z kluczykami do bagaznika, nie otwierajac wczesniej auta (w smarcie tak mozna) - no i ten sie zamknal, piknal i to by bylo na tyle
kluczyki w srodku, auto zamkniete

na szczescie miala komorke przy sobie i zadzwonila do mnie wiec otworzylem jej auto z aplikacji
ale w przypadku gdyby np moja komorka tez byla w bagazniku - no to juz widze problem
No to w Skodzie też tak można się zamknąć na zewnątrz. Ale nie mogę otworzyć z telefonu. Musiałbym wracać do domu po drugi zestaw kluczyków. Do kluczyka w telefonie się tak bardzo przyzwyczaiłem, że chciałbym mieć klucz w telefonie do domu, ale inteligentne zamki kosztują ponad 1000 zł i trzeba mocno grzebać przy drzwiach, więc trochę mnie to zniechęca.

vwir

Pionier e-mobilności
ciekawostka z dzisiaj

zona pojechala do sasiedniego miasta zawiesc corke na praktyki i wracajac wstapila do sklepu.

po wyjsciu zapakowala zakupy i torebke z kluczykami do bagaznika, nie otwierajac wczesniej auta (w smarcie tak mozna) - no i ten sie zamknal, piknal i to by bylo na tyle
kluczyki w srodku, auto zamkniete

na szczescie miala komorke przy sobie i zadzwonila do mnie wiec otworzylem jej auto z aplikacji
ale w przypadku gdyby np moja komorka tez byla w bagazniku - no to juz widze problem
Czyli bug jak w grupie VW. Tyle tylko, że w Smarcie pozostaje apka (o ile masz przy sobie telefon). W grupie VW zostaje... laweta albo wycieczka do domu: https://elektrowoz.pl/auta/sam-135-...zamknalem-sobie-kluczyk-w-bagazniku-felieton/ ;)
W Mach-E to przewidzieli. Nie zamknie się gdy kluczyki są w środku. W bagażniku też. Swoją drogą - zawsze możesz żonie zainstalować apkę na jej telefonie.

szwajcar

Fachowiec
ciekawostka z dzisiaj
Ja miałem inną, ale też kluczykową przygodę, ale innego rodzaju.
Pojechaliśmy do Wrocławia, by podpisać umowę na Ioniqa i ja prowadziłem Konę, bo małżonka orzekła, że "Wrocław ją wkurza". Zajechaliśmy pod mLeasing i nie było gdzie zaparkować.
- To ja pójdę już dokumenty podpisywać, a ty zaparkuj i przyjdź - brzmiał rozkaz.
Dwa strzały drzwi (przednie i tylne bo torebka) i już jej nie było.
Ja na skrzyżowaniu pod światłami kminię... dobra, a gdzie kluczyki. Jak to gdzie? W torebce.
Myślę - zadzwonię - dupa, pół drogi siedziała w komórce i "ciepła" ją na półkę przed pasażerem.
Wiem, że auto mi nie stanie (w Rav4 ten sam system) ale jednak stres. U małżonki panika level 10 bo pewnie stoję na środku skrzyżowania i nie wiem co zrobić.
Zaparkowałem, dotarłem ku wyraźnej uldze połowicy że autku nic się nie stało. Krótkie pytanie:
- A jak zamknąłeś?
Tajemniczy uśmiech don Pedra, pauza jak w przemówieniu Dudy... "Z aplikacji."

Ev3

Pionier e-mobilności
W Mach-E to przewidzieli. Nie zamknie się gdy kluczyki są w środku. W bagażniku też.
Bagażnik się nie zamknie?
Bo reszta cały czas jest zamknięta w opisanej sytuacji....

ANDY!

Nowy na Forum
..... chodzi mi o VAT od nowego auta... ???? Min 6 - m-cy od 1 pierwszego dopuszczenia do ruchu/ i min 6500 km przebiegu. zadeklariujesz inne dane to masz domiar VAT -23%. . Mysle że wiesz o tym...
Dzień dobry! Nie 6500km tylko 6000km. Mała różnica a wiele zmienia ;-)
Zródło:
Zgodnie z art. 2 pkt 10 lit. a) ustawy VAT przez nowe środki transportu rozumie się przeznaczone do transportu osób lub towarów pojazdy lądowe napędzane silnikiem o pojemności skokowej większej niż 48 centymetrów sześciennych lub o mocy większej niż 7,2 kilowata, jeżeli przejechały nie więcej niż 6000 kilometrów lub od momentu dopuszczenia ich do użytku upłynęło nie więcej niż 6 miesięcy

Anzelm13

Nowy na Forum
.....Witam.... . Zawsze wolalem zawyzyc te dane, juz kilka razy Panie w US liczyly mi (prawie na palcach) dni, by uwiarygodnic - 6 m-cy. Tak wiem o tym przepisie (przebieg....) - i też go omijalem z "górką".....

daniel

Señor Meme Officer

p0li

Pionier e-mobilności
jakby ktos (tak jak ja wczoraj) martwil sie ze mu tylko jedno wsteczne dziala (prawe) to niech sie nie martwi - to tak ma byc
tylne lewe przezroczyste swiatlo swieci na czerwono i ma funkcje przeciwmgielnego - te czerwone "swiatelka" obok to sa tylko odblaski

z tego co guglowalem to zarowno na angielskich jak i na niemieckich forach mieli te sama zagwozdke :)

vwir

Pionier e-mobilności
Jaki masz termin kolejnego przeglądu? Mój pokazuje za 85 dni. Ani to 18 ani 24 miesiące od pierwszej rejestracji. Dziwne trochę.