[Sprzedam] TM3 SR+ pierwszy właściciel, polski salon, idealny.

zibizz1

Pionier e-mobilności
To bardzo zabawne że przy każdej ofercie wszyscy dbają żeby sprzedawca nie dostał czasem za dużo za swoje auto ;)
Me serce już się raduje bo mój YP jest prawie dziś 50k tańszy niż za niego płaciłem.
Może nie porównujmy nowych aut do 2 letnich te 1-2 letnie są obecnie znacznie droższe niż nowe;)

krzyss

Pionier e-mobilności
To bardzo zabawne że przy każdej ofercie wszyscy dbają żeby sprzedawca nie dostał czasem za dużo za swoje auto ;)
Me serce już się raduje bo mój YP jest prawie dziś 50k tańszy niż za niego płaciłem.
Może nie porównujmy nowych aut do 2 letnich te 1-2 letnie są obecnie znacznie droższe niż nowe;)
Takie jest zycie ;)
Sprzedalem mieszkanie, dobrze !
W 8 dni…
Polowa znajomych powiedziala ze za tanio wystawilem i slaby interes ;)

danielm

Pionier e-mobilności
Obecnie Tesla pokazuje 404km zasięgu. Jak była nowa pokazywała 430km zasięgu, czyli (jak dobrze rozumiem) pojemność baterii wynosi 94%, a degradacja jest na poziomie 6%.
Baterie ładuję 1-2 w tygodniu do pełna prądem zmiennym i zdecydowana większość ładowań odbywa się w garażu.

Screen z appki, gdzie Others to też często prąd zmienny.
żeby poprawnie wyliczyć degradacje musisz jeszcze doliczyć 3,5kwh bufora poniżej 0% czyli powiedzmy dodajesz 25km do obu pomiarów, choć to niewiele zmieni i wyjdzie na to samo :)

Lupus

Posiadacz elektryka
Sprzedający porównują oferty używanych aut na rynku i w taki sposób ustalają cenę.
Natomiast kupujący porównują do cen z salonów i to im się nie kalkuluje.
Mam wrażenie że generalnie używane elektryki są za drogie, może dlatego że podaż jest mała.

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
Podaż była mała. 2021-2022 to chyba najgorszy czas na zakup bo stopy procentowe były niskie, ludzie pełne kieszenie kasy covidowej a fabryki jeszcze się nie rozkręciły i nie poukładały łańcuchy dostaw.
W 2023 kurek z kasą został zakręcony a fabryki już się rozgrzały i przez to teraz nowe auta w przecenach będą kosztowały podobnie co 1-2 letnie.

Niekoniecznie nowe jest lepsze.;) Poprzednie wziąłem jak miało niecały rok w idealnym momencie i śmiga bezawaryjnie 4 rok. Takie auto jest juz sprawdzone, jest mniejsze ryzyko wad fabrycznych bo już by się uwidoczniły, może mieć coś czego niż nie ma w obecnej ofercie (czujniki parkowania).

Jacek81

Zadomawiam się
@zibizz1 Ale nowe ma dłuższą gwarancję na baterię - co w przypadku elektryków ma istotne znaczenie. Podejrzewam, że większość osób tutaj robi około 20k km rocznie lub więcej. Więc

Wojtekj23

Posiadacz elektryka
Cena w sumie spoko, wystaw na Mobile.de, ktoś się może skusi.
Na Mobile to tylko ewentualnie Polak mieszkający w Niemczech- niewielkie szanse, że się zainteresuje bo mieszkając tam może skorzystał z BAFA + dużo niższego oprocentowania kredytu bądź leasingu który u nich jest dostępny również dla osób prywatnych i po prostu wyjdzie taniej. Statystyczny Niemiec Bez TUV i od osoby prywatnej zwłaszcza cudzoziemca w życiu nie kupi samochodu takie są realia. A po za tym używane Tesle są w Niemczech tańsze i praktycznie niema sprowadzonych z USA co ułatwia szukanie.

Wojtekj23

Posiadacz elektryka
A ja właśnie na taką czekam:

"185kzl kosztuje nowa z inventory, minus 2000.- za polecenie i minus dotacja.. 27kzl czeka na wzięcie.
W sumie to daje mniej niż ty chcesz za 2letnia… i ok trzeba doliczyć koszty leasingu, jednak to nowe auto będzie z nowa gwarancja …

-10% wartości za każdy rok eksploatacji.
Jeszcze takich T3 SR po lifcie nie widziałem ale trzeba poczekać jak się leasingi pokończą.
Swoją Konę kupiłem dokładnie według tej zasady Cena nowego - BAFA -20% po dwóch latach.
Na używane Tesle popyt jeszcze przekracza podaż ale to kwestia czasu i "przełknięcia" przez właścicieli faktu aktualnej ceny nowego w salonie