SR czy LR

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
jako, że HL SR mam od listopada to nie powiem jak z zasięgiem w lecie. teraz zimą przejadę max 340-350 od 100% do 0%. jak Cię to nie satysfakcjonuje to bierz LR ale we pod uwagę, że wtedy nie dostaniesz dotacji bo przekroczysz limit (chyba, że masz kartę dużej rodziny)
Dotację dostanę jak nie wezmę żadnych dodatków lub ewentualnie białą tapicerkę.

karol.kar

Pionier e-mobilności
jako, że HL SR mam od listopada to nie powiem jak z zasięgiem w lecie. teraz zimą przejadę max 340-350 od 100% do 0%. jak Cię to nie satysfakcjonuje to bierz LR ale we pod uwagę, że wtedy nie dostaniesz dotacji bo przekroczysz limit (chyba, że masz kartę dużej rodziny)
Jak weźmie na firme i odliczy min. 50% VAT to dostanie, nawet 27tys. przy wykazaniu odpowiedniego przebiegu.

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Jak weźmie na firme i odliczy min. 50% VAT to dostanie, nawet 27tys. przy wykazaniu odpowiedniego przebiegu.
Tak, ale przy odliczeniu 50% VAT, aby mieć dotację mogę zwiąć tylko białą tapicerkę i nic więcej. Jak dobiorę lakier i białą tapicerkę to przekraczam maksymalny próg dotacji.

Kszychu

Pionier e-mobilności
Dziękuję wam bardzo za odpowiedzi :)

Czy kalkulator leasingu na stronie tesli jak wpiszę np. pierwszą wpłatę to jest wartość wpłaty netto czy brutto? Tj. np. jak wpiszę pierwsza wpłata 10k to wpłacam 10k z VAT czy to jest bez VAT i muszę wtedy wpłacić 12,3k?
Jak chodzi o leasing, polecałbym załatwić to gdzie indziej niż u nich na stronie, mogę Ci podesłać na priv kontakt do gościa który mi bardzo dobre raty wynegocjował

krzyss

Pionier e-mobilności
Cześć,

Którą wersję lepiej wybrać?
Planuję 99% czasu jeździć po mieście.
Trasa 300km kilka razy w roku.
Trasa 440km 1-2 razy w roku.

Do przemyśleń skłonił mnie ten film na youtube:

Do tej pory obstawałem przy wariancie LR, ale z tego co widzę SR też powiniennem dać radę zrobić te 440km bez ładowania, więc zaczynam się poważnie zastanawiać, czy jest sens dopłacać do LR?

Z drugiej strony nigdy nie miałem jeszcze elektryka, więc nie wiem czy na początek jednak LR by nie był dla mnie lepszy.
Chciałbym przejechać np. trasę z Warszawy do Poznania z prędkością autostradową 120-140 km/h w lecie bez ładowania z 5 osobami na pokładzie i załadowanym bagażnikiem. Czy w SR dam radę to zrobić?

Początkowo planowałem S, ale niestety budżet się skórczył :(

Nie zależy mi aż tak bardzo na przyspieszeniu, czy będzie to 4,4 czy 6,1 do 100 jedno i drugie jest ok, w aktualnym aucie mam 9,2 więc i tak będzie lepiej :)

Dzięki za odpowiedzi :)
Hmmm… nawet LR nie dojedziesz do Poznania przy 140km/h. Wiec wiesz…