Stacja DC 30KW do własnego użytku

cooler

Pionier e-mobilności
EVB Wallbox DC - 30 kW : https://evb24.pl/stacje-ladowania-dc
Polski producent to dostaniesz szybko konkretne informację. Proszę o info zwrotne jaką cenę za taką stację zaproponowali.
Próbowałem się dodzwonić, ale chyba na wakacjach, bo nikt nie odbiera... Będę jeszcze próbował.

cooler

Pionier e-mobilności
Oddzwonili i sprawa wygląda tak:
Mają 2 proste stacje DC: 15kW (mobilna) i 30 kW.

- Mobilną 15kW ludzie używają aby szybciej ładować się ze słupków type 2 o mocy 22kW. Cena około 10 000 PLN.
- Stacjonarna DC 30 kW to już jest koszt ok 25 000 PLN - cenę robią nie bajery ale układy prostownicze właśnie - jak ktoś już gdzieś o tym napisał.

Przekopałem neta i faktycznie są (mają być) jakieś dofinansowania do przydomowych stacji ładowania, jeżeli było by to ok 60% to cena nie byłą by już zaporowa i być może bym się skusił na taką 30kW.
Jak jest ktoś zainteresowany to pisać, razem można by tematy rozgryzać równolegle.

Alex

Fachowiec
Dzięki za informacje. Cena rzeczywiście duża do zastosowania prywatnego. Ale dla kawiarni czy zajazdu to niezła sprawa, gdy się da cenę promocyjną do innych CCS.

Alex

Fachowiec
Wysłałem jeszcze pytania do Chin. Zobaczymy co oni odpowiedzą i zaproponują

lookash_c

Pionier e-mobilności
Dzięki za informacje. Cena rzeczywiście duża do zastosowania prywatnego. Ale dla kawiarni czy zajazdu to niezła sprawa, gdy się da cenę promocyjną do innych CCS.
Z mojego punktu widzenia - niech zajazd/kawiarnia ma kilka gniazd Typ2 11 kW zamiast jednego CCS 30kW.

Alex

Fachowiec
Wszystko kosztuje, więc jak ruch będzie coraz większy to i ilość ładowarek będzie rosła. Też uważam, że powinny być minimum 2xCCS i 2xType 2

Alex

Fachowiec
Dostałem taką ofertę od chińskiej firmy. Za model box 30kW DC chcą $3300. Twierdzą, że już wysyłali do PL. Cena bez postumentu, bo bez sensu go wozić z Chin.

Attachments

• 0C6A662FF7ECC30F335DB3FC73A64DB8.jpg
    0C6A662FF7ECC30F335DB3FC73A64DB8.jpg
    63,6 KB · Liczba wyświetleń: 17
  • SC30750_Specifications-20201228.pdf
    1,4 MB · Liczba wyświetleń: 15

krzyss

Pionier e-mobilności
Dostałem taką ofertę od chińskiej firmy. Za model box 30kW DC chcą $3300. Twierdzą, że już wysyłali do PL. Cena bez postumentu, bo bez sensu go wozić z Chin.
Plus podatek i transport… ?

cooler

Pionier e-mobilności
Kurcze, cena robi się już rozsądna, pewnie trzeba by transport, cło i VAT doliczyć, więc warto by to zgrać z jakimś dofinansowaniem :)
Ale to już nie 25-30 tysi od czego zaczeliśmy ;)
Jak ktoś ma jakąś lokalizację typu sklep i parking mógłby zacząć na tym zarabiać, lub nawet podłączyć się pod jakąś sieciówkę żeby mieć zasięg.

Alex

Fachowiec
Zapytam o transport. Najpierw lotniczy, później kolejowy. Cło muszę poszukać w zestawieniach. VAT oczywiście 23% dodatkowo