Stacje ładowania Mobi.E

Teslowychopak

Posiadacz elektryka
Mam pytanie, czy ktoś był elektrykiem w Portugalii i tam się ładował na takich ładowarkach lub innych i jak to wygląda?

Narazie znalazłem coś takiego w sieci

Z sieci ładowania w Portugalii mogą więc dziś skorzystać właściwie wyłącznie… Portugalczycy. Jest jeden wyjątek – superchargery Tesli, które ładują auta tej sieci w każdej część świata. Kierowcy wszystkich innych aut elektrycznych będą mieć tam ogromny problem. Nie zadziała też żadna z dużych sieci roamingowych, udostepniających tysiące stacji ładowania, ale… nie Mobi.e (np. New Motion/Shell Recharge, JuicePass, Avia/ Nexity, Plugsurfing, Fastned, Iberdrola). Z podobną sytuacją spotkaliśmy się też u jednego z operatorów w Hiszpanii.

Last edited:

lookash_c

Pionier e-mobilności
Faktycznie, mapa Greenway nie pokazuje niczego w roamingu. Ale Kia Charge 7591 stacji w Portugalii.

Mam pytanie, czy ktoś był elektrykiem w Portugalii i tam się ładował na takich ładowarkach lub innych i jak to wygląda?

Narazie znalazłem coś takiego w sieci

Z sieci ładowania w Portugalii mogą więc dziś skorzystać właściwie wyłącznie… Portugalczycy. Jest jeden wyjątek – superchargery Tesli, które ładują auta tej sieci w każdej część świata. Kierowcy wszystkich innych aut elektrycznych będą mieć tam ogromny problem. Nie zadziała też żadna z dużych sieci roamingowych, udostepniających tysiące stacji ładowania, ale… nie Mobi.e (np. New Motion/Shell Recharge, JuicePass, Avia/ Nexity, Plugsurfing, Fastned, Iberdrola). Z podobną sytuacją spotkaliśmy się też u jednego z operatorów w Hiszpanii.
Byłem, kure… yyyy bardzo drogo i nieintuicyjnie. 22kW w Lizbonie - ~0.61€/kWh. 22kW w Hiszpanii? 0.20€/kWh
Jest JEDEN "sprzedawca" (przynajmniej wiedza sprzed roku), który zarówno wspiera wysyłkę kart za granicę jak i ma interfejs po angielsku jak i ma appkę (chociaż i tak polecam RFIDem). Nazywa się https://www.miio.pt/ i kartę dostałem w ramach doładowania za €20 jeśli dobrze pamiętam.

PS ze względu na mobi.e Tesla już nie stawia niczego nowego :)))
PS2 załączam rozliczenie za ładowanie :D dynamiczna taryfa
1681394274624.png

Last edited:

Teslowychopak

Posiadacz elektryka
jak to mam rozumieć? czy za 10kw naładowanego zapłacę te 3 euro?

Attachments

• IMG_2131.PNG
    IMG_2131.PNG
    455,1 KB · Liczba wyświetleń: 46

Najnowsze dyskusje