Stan baterii itd. - jak tam u Was z biegiem czasu?

abes99

Posiadacz elektryka
Ostatnio ładowałem swojego Oczojeba do 100% przed trasą, a że miałem chwilę czasu przed wyjazdem, to podejrzałem CarScannerem co w aucie "piszczy". Wydaje mi się, że całkiem ok, ale jak to na forum, warto skonsultować. Po trochę ponad 2 latach i ponad 36kkm SOH baterii 100% ;)
A z negatywów, coś mi trzaska / puka, z reguły przy ruszaniu (najczęściej jak od razu skręcam). Czasami wydaje mi się że to coś układem kierowniczym (wręcz jakby z kolumny kierownicy), a czasami z napędu. Podobnie jak przyrdzewiałe hamulce, ale to nie to. Trzeba będzie zgłosić na kolejnym przeglądzie :unsure:

Attachments

• IMG_20240923_113739.jpg
    IMG_20240923_113739.jpg
    302,2 KB · Liczba wyświetleń: 38
  • IMG_20240923_113721.jpg
    IMG_20240923_113721.jpg
    388,1 KB · Liczba wyświetleń: 39
  • IMG_20240923_113648.jpg
    IMG_20240923_113648.jpg
    412,1 KB · Liczba wyświetleń: 38

vwir

Pionier e-mobilności
A z negatywów, coś mi trzaska / puka, z reguły przy ruszaniu (najczęściej jak od razu skręcam). Czasami wydaje mi się że to coś układem kierowniczym (wręcz jakby z kolumny kierownicy), a czasami z napędu. Podobnie jak przyrdzewiałe hamulce, ale to nie to. Trzeba będzie zgłosić na kolejnym przeglądzie :unsure:
Przegub?

abes99

Posiadacz elektryka
Myślałem też o drążkach kierowniczych, ale czasami zdarza się jakby od napędu. Gdzieś kiedyś widziałem wątek o wymianie przez ASO poduszek silnika. Zgłoszę na przeglądzie i zobaczymy co wyjdzie. Niestety ciężko uzyskać ten efekt "na życzenie".

vwir

Pionier e-mobilności
Spróbuj maksymalnie skręcić koła i jeździć w kółko (na jakimś większym parkingu). Najpierw w jedną potem w drugą stronę. Jeśli wtedy będą stuki to prawdopodobnie przegub zewnętrzny.

Ev3

Pionier e-mobilności
A z negatywów, coś mi trzaska / puka, z reguły przy ruszaniu (najczęściej jak od razu skręcam).
A na hopkach nie?
W ceedzie (kiedyś) to był najpierw łącznik stabilizatora...

A potem maglownica.
Obstawiam że tutaj będzie podobnie.

abes99

Posiadacz elektryka
Na hopkach nie zanotowałem. Bardziej właśnie mam wrażenie że to coś związanego z układem kierowniczym / napędem (albo to dwie niezależne sprawy).
Latem, jeżdżąc z uchyloną szybą, czasami słyszałem też taki metaliczny stuk jakby przekaźnik prądu / stycznik, przy operowaniu gazem, ale nie zawsze.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Łączniki stabilizatora możesz sprawdzić nawet ręką bez podnoszenia auta (wystarczy skręcić koła) - złapać,.poszarpać. Oczywiście jeżeli są małe luzy to może być za mała siła. Gorzej sworznie wahacza bo one są dociskane cała masą samochodu i je słychać głównie na nierównościach.

abes99

Posiadacz elektryka
BTW, ten odczyt SOH baterii można uznać za prawidłowy? Model pojazdu mam ustawiony :unsure:
I jak ustawić w apce ekran z kafelkami, jak wydaje mi się, że większość wrzuca? Czy to tylko w pełnej wersji jest?

Attachments

• Screenshot_2024-09-23-14-34-27-04_1c4cade50911c4021d022fd7fc21ca47.jpg
    Screenshot_2024-09-23-14-34-27-04_1c4cade50911c4021d022fd7fc21ca47.jpg
    239,4 KB · Liczba wyświetleń: 17

danielc

Zadomawiam się
BTW, ten odczyt SOH baterii można uznać za prawidłowy? Model pojazdu mam ustawiony :unsure:
I jak ustawić w apce ekran z kafelkami, jak wydaje mi się, że większość wrzuca? Czy to tylko w pełnej wersji jest?
U mnie w Niro 21 po 101kkm SOH jest 100% a minimum drtoriation 0.8%. W Kii SOH defakto zaczyna się od 104.
Mam podobne stuki - serwis szuka już rok przyczyny. Problem jest taki, że stuki ustają np po deszczach. Moim zdaniem to zawieszenie silnika / ukladu napedowego. Stuki pojawiają się podczas przyspieszania i hamowania ale tylko rekuperacyjnego. Ewidentnie na to związek z przenoszonym momentem na koła tak w jedną jak i w drugą stronę.