Stan baterii itd. - jak tam u Was z biegiem czasu?

Arrczi

Fachowiec
Po dwóch latach nie zauważyłem spadku zasięgu. Na esce staram się jechać te 120 km/h i zasięg około 320 - 350, trasy do 100 km/h około 450 km, mieszane miasto i podmiasto max 520 km.
Ostatnio załadowałem na 100 % i taki prognozowany zasięg. Trochę się człowiek musi nauczyć BEV :)

Attachments

• Zasieg.jpg
    Zasieg.jpg
    2,4 MB · Liczba wyświetleń: 38

abes99

Posiadacz elektryka
Zacny wynik, u siebie takiego nie widziałem nigdy, widać nogę mam ciężką ;)

tjomek

Nowy na Forum
Ostatnio ładowałem swojego Oczojeba do 100% przed trasą, a że miałem chwilę czasu przed wyjazdem, to podejrzałem CarScannerem co w aucie "piszczy". Wydaje mi się, że całkiem ok, ale jak to na forum, warto skonsultować. Po trochę ponad 2 latach i ponad 36kkm SOH baterii 100% ;)
A z negatywów, coś mi trzaska / puka, z reguły przy ruszaniu (najczęściej jak od razu skręcam). Czasami wydaje mi się że to coś układem kierowniczym (wręcz jakby z kolumny kierownicy), a czasami z napędu. Podobnie jak przyrdzewiałe hamulce, ale to nie to. Trzeba będzie zgłosić na kolejnym przeglądzie :unsure:
eSoul 35k na liczniku. Pomiary Car Scannerem przy załadowaniu na full:
SoH: 100%, display 100%
BMS: SoC 96,5%
cells: min 4,12V, max 4,14V
Można rzecz że identyczne wyniki.

laidback

Zadomawiam się
Po 135000km SOH 100%.
Z usterek - głośno chodzący wentylator (w ASO powiedzieli, że KIA nie traktuje tego jako usterkę i jeździć obserwować) oraz skorodowany osuszacz klimatyzacji wymieniony na gwarancji. W 2025 puknie kijanuszowi pewnie 200kkm :)

rossi69

Zadomawiam się
Hej.
Pomozecie rozszyfrowac wynik z Carscannera?
Chodzi o to ze sa dwa wyniki SOH-1 i 2.Ktory trzeba brac pod uwage?
I drugie pytanie-biorac pod uwage ilosc godzin wychodzi na to ze sredni pobor mocy byl ponizej 9kWh co jest raczej niemozliwe.
Przebieg to 88 kkm.
Dzieki za pomoc(y)

Attachments

• IMG_2114.PNG
    IMG_2114.PNG
    951,8 KB · Liczba wyświetleń: 13

abes99

Posiadacz elektryka
Strzelam, że SOH-1 dotyczy aku 12V (Ah), a SOH-2 dotyczy baterii DC (kWh) :unsure: