Sam piszesz, że masz internet za 25$, więc nie rozumiem. Od początku starlink miał być:
affordable internet access for communities without it. Much better and much cheaper than what is available today via mobile or satelite.
Z tego co piszesz nie masz problemu wykluczenia komunikacyjnego / internetowego, więc w twoim przypadku po prostu chcesz sobie umilić życie w camperze, czy tam samochodzie, czy tam łodzi... Nie ma to znaczenia. To nie jest pierwszą potrzeba, tylko fanaberia
Oczywiście, że to jest fanaberia. Jestem emerytem i śmiało mógłbym z kufelkiem piwa siąść przed telewizorem i czekać na nieuchronnie zbliżający się koniec. Internet, czy miałbym do niego dostęp, czy nie, zawsze będzie tylko fanaberią. Nie o tym jednak jest ten wątek. Jest on o tym, że Starlink obiecał coś reklamując nowy produkt, a gdy znalazł nabywców, zmienił zasady według których ten produkt można używać. I z tym właśnie mam problem.
Wiesz jak ja bym się czół.
Nie zużywał bym w camperze 25 GB internetu dziennie, tak jak Ty. Pewnie nie zużywał bym nawet 1 GB dziennie. Jak jadę w Bieszczady na tydzień to używam jakiegoś biedackiego 3g do jakiegoś pobierania maili i wiadomości na komunikatorach przez większość pobytu, bo tak naprawdę, zwiedzam, zaliczam wycieczki i nie siedzie w kompie / telefonie cały dzien. Jak już chce ściągnąć film na wieczór, to robię to jadąc do miasta gdzie jest 4g i pobierając go offline.
Bawi mnie Twoje oburzenie i dokładnie dlatego napisałem, że w dupach się poprzewracało
Czół?

Nie pytałem jak spędzasz wolny czas w Bieszczadach, tylko, cytuję, " jak Ty byś się czuł, gdybyś wydał na coś 10 tysięcy złotych, by po miesiącu się dowiedzieć, że nie możesz używać tego urządzenia w tym celu, w którym go nabyłeś" - a to jest chyba zasadnicza różnica, nie sądzisz?
Cóż, nic nie poradzę na to, co innych bawi. Mnie natomiast nie bawi wcale to, że ktoś sprzedaje jakiś gadżet, reklamując go do konkretnego celu, gadżet za 2700 dolarów, by po miesiącu ogłosić, że go nie wolno używać tak, jak obiecywali przed zakupem.
... jak zacznie rozdawać za darmo internety rozwydrzonym kamperowiczom...
Naprawdę? Teraz osobiste docinki i epitety? Naprawdę nie jesteś w stanie zrozumieć o czym ten wątek jest?
Chyba trochę się mijasz z faktami.
... Musk też nie jest najbogatszym człowiekiem - jest takim tylko w mediach, które go nie lubią, ale to nie ma nic wspólnego z prawdą.
Według Forbesa, na dzisiaj, tylko Bernard Arnault z rodziną ma większy majątek, ale Musk rodziny nie ma, więc indywidualnie to on dziś najbogatszy: (
https://www.forbes.com/real-time-billionaires/#41da21c23d78 )
| | | | | | | |
---|
| RANK | NAME | NET WORTH | CHANGE | AGE | SOURCE | COUNTRY/TERRITORY |
---|
| 1 | | $236.6 B | ▶ $0M | 0.00% | 74 | LVMH | France |
| 2 | | $176.9 B | ▶ $0M | 0.00% | 51 | Tesla, SpaceX | United States |
| 3 | | $133.3 B | ▶ $0M | 0.00% | 59 | Amazon | United States |
| | | | | | | |
Na szczęście jest konkurencja i możesz się przerzucić na ViaSat (tylko 0.6 USD za GB) lub HughesNet (1.74 USD za GB).
Trochę na to zbyt późno, bo już zainwestowałem w Starlinka. Poza tym nie wiem jak w praktyce w kamperach, zwłaszcza w czasie jazdy, sprawdzają się te inne firmy. Z tego, co się mówi na forach kamperowców, Starlink to prawdziwy "game changer" - w pozytywnym sensie.