Stukanie zagłówków na nierównościach

eimi

Pionier e-mobilności
Czy ktoś ma jakiś sprawdzony patent jak wytłumić tylne zagłówki? Stukają na nierównościach. '
Filmik:

Last edited:

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Potwierdzam tył/środkowy zagłówek. (TMY)

Hermes

Posiadacz elektryka
Mobilny przyjechał, rozebrał zagłówek i zamontował w swoje tajemne miejsce gąbeczkę.
Od tego czasu temat nie istnieje :)

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Potwierdzam tył/środkowy zagłówek. (TMY)
Zastanawiałem się co tak czasami dziwnie stuka. Dzięki za info. Muszę się przejechać z tyłu i sprawdzić czy u mnie to środkowe czy boczne.

darth

Nowy na Forum
U mnie za pierwszym razem zostało wymienione całe oparcie z zagłówkiem środkowym w Ząbkach. Problem wrócił i po zgłoszeniu do serwisu stwierdzili że albo im się uda wyregulować i będę musiał zapłacić za usługę, albo będą musieli na gwarancji wymienić oparcie jak wcześniej…

eimi

Pionier e-mobilności
Mobilny przyjechał, rozebrał zagłówek i zamontował w swoje tajemne miejsce gąbeczkę.
Od tego czasu temat nie istnieje :)
dzięki! poszedłem tym tropem, wcisnąłem trochę samoprzylepnej piankowej uszczelki 6mm w te otwory pod każdy z zagłówków. Trochę ciężej się wsuwają/wysuwają ale jest okej. Póki co cisza!

1733493688207.png
1733493700101.png
1733493708403.png

Hermes

Posiadacz elektryka
Dokładnie - mobilny używa tej samej pianki.
Jedyna różnica, to wkłada ją całkowicie do środka. Zagłówek też wysuwa się ciężej - ale jest cisza! :)

alaska_k

Fachowiec
To przy okazji wątku ja dorzucę o stukaniu dochodzącym z bagażnika. Zaczęło się w wakacje, taki głuchy stuk z tyłu z prawej strony auta jak by dwa plastiki o siebie stukały głównie na dziurach i nierównościach przy mniejszych prędkościach. Na początku myślałem ze coś w bagażniku luźno leży, ale po przyjeździe z wakacji wypakowałem bagażnik ale stukanie pozostało. Wyjmowałem z niego półkę, podłogę i na nic nie trafiłem. Nie chciało mi się tego zgłaszać do serwisu, bo czytając opinie nie chciało mi się z taką pierdołą tracić czas na serwis Tesli. Ostatnio na YT podczas testu Tesli Y LR robionym przez Pertyna dokładnie to samo mu się objawiło. Stukanie z tyłu z prawej strony. Uznał ze to pasy, ale ja pasy wcześniej sprawdzałem i to nie było to. Pod filmem kilka osób zasugerowało ze może to być źle spasowana klapa bagażnika, a konkretnie regulacja na odbojach. Dodatkowo zauważyłem ze takie czarne plastiki które są wokół lamp w górnej ich części są luźne i opierająca się o nie klapa może powodować stukanie o tylny błotnik. Wyregulowałem te odboje, włożyłem pod plastiki lamp po kawałku starej dętki i zapadła cisza. :)

Last edited: