Sublicznik pod G13

mikxo

Fachowiec
Cześć

Szukam podlicznika, który mógłbym założyć przed wallboxem i który obsłużył by 3 strefy (taryfa G13). Nie udało mi się znaleźć takiego licznika (żeby miał 3 strefy i do tego jeszcze weekendy inaczej, a tydzień inaczej). Chyba najlepszą opcją będzie licznik "inteligentny", który pozwoli zrzucić dane z użycia np. do CSV, a takie dane sobie już obrobię. Zamel MEW-01 lub Shelly Pro 3EM wyglądają na coś co spełnia te wszystkie wymagania. Ale mam pytanie - czy znacie może jakąś tańszą alternatywę? Na Aliexpress można dostać inteligentne liczniki trójfazowe z systemem Tuya za niecałe 200 zł, tylko nie wiem czy da się dane eksportować do CSV czy jakiegoś innego formatu. Nie zależy mi na tym, aby licznik był dwukierunkowy. WiFi również jest zbędne - chciałbym odczytywać dane raz w miesiącu, bez monitorowania "na żywo".

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Masz HA lub inną automatyzację? Czymś te dane musisz zbierać, dlatego pytam. Chcesz to co miesiąc ręcznie ściągać z jakiegoś zewnętrznego serwera?

mikxo

Fachowiec
Nie mam HA.
Zakładałem, że raz w miesiącu połączę się bezpośrednio z licznikiem i zrzucę sobie dane, a później będę je przetwarzał. W miejscu gdzie chciałbym go zainstalować ciężko będzie z WiFi, więc zrzucanie tego na serwer na bieżąco raczej odpada.

Kszychu

Pionier e-mobilności
Ja korzystam z shelly i szczerze zadowolony jestem. Teraz nowe wersje łączą się radiowo więc już w ogóle wypas. Miałem kiedyś jakieś rozwiązania z Ali ale to stoi najczęściej na systemie TUYA, czyli dane leżą w Chinach a sprzętem nie da się sterować z sieci lokalnej co dla mnie jest wykluczające

vwir

Pionier e-mobilności
Nie mam HA.
Zakładałem, że raz w miesiącu połączę się bezpośrednio z licznikiem i zrzucę sobie dane, a później będę je przetwarzał. W miejscu gdzie chciałbym go zainstalować ciężko będzie z WiFi, więc zrzucanie tego na serwer na bieżąco raczej odpada.
Ok, rozumiem. A zigbee tam dosięgnie, czy też niebardzo? Albo inaczej: jak się z tym chcesz połączyć żeby ściągnąć dane, skoro wifi niebardzo? Chcesz iść z telefonem i hotspota robić?

mikxo

Fachowiec
Ja korzystam z shelly i szczerze zadowolony jestem. Teraz nowe wersje łączą się radiowo więc już w ogóle wypas. Miałem kiedyś jakieś rozwiązania z Ali ale to stoi najczęściej na systemie TUYA, czyli dane leżą w Chinach a sprzętem nie da się sterować z sieci lokalnej co dla mnie jest wykluczające

W sumie jak tak myślę o tym, to może warto dopłacić te 200 zł i mieć pewny i sprawdzony sprzęt. To, że można działać tylko w sieci lokalnej też jest dla mnie zaletą.

Ok, rozumiem. A zigbee tam dosięgnie, czy też niebardzo? Albo inaczej: jak się z tym chcesz połączyć żeby ściągnąć dane, skoro wifi niebardzo? Chcesz iść z telefonem i hotspota robić?
Ja właśnie w ten sposób chciałem działać. Tzn. raz w miesiącu idę z telefonem/laptopem łączę się z licznikiem i zczytuję dane.

mikxo

Fachowiec
Zdecydowałem się na ORNO OR-WE-517. Ma możliwość konfiguracji przez MODBUS RS485, obsługuje 4 taryfy, można ustawić, która taryfa ma być w weekendy, ma możliwość zmiany godzin obowiązywania taryf w zależności od pory roku, tak że może bez problemu obsłużyć taryfę G13 (z małym wyjątkiem, bo aby skonfigurować dni świąteczne, poza weekendami, potrzebny jest interfejs optyczny - przynajmniej w oficjalnym oprogramowaniu). Tak że dla mnie jest to w pełni wystarczające rozwiązanie, bo i tak zależy mi tylko na odczycie zużycia na poszczególnych taryfach i tu mogę sobie po prostu odczytać to z licznika, bez ściągania i przetwarzania tych danych,

adamusek

Posiadacz elektryka
Polecam Shelly 3EM, pamięć wbudowana rok, chmura, wifi, prosta integracja z HA, ja podpiąłem pod pompę ale możliwości ma spore i ok 300zł.