SuC Kraków-Bonarka

kubatar

Pionier e-mobilności
Myślę że technologia jest już na tyle rozwinięta ze inwestowanie w 50 kW to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Na to może sobie pozwolić Lidl czy Biedronka którzy muszą to zrobic ze wzgledu na przepisy a nie inwestor który ma na tym zarabiać.
Śmiem twierdzić że produkcja słupków 50 kW już nawet wygasła albo jest przestawiana na produkcje slupkow o duzych mocach .
Co do telefonow to Nokia do dziś nie może uwierzyć że ludzie przestali kupować ich pancerne zwykłe komórki. Rozwój technologii jest tak ogromny w obszarze EV ze nim sie obejrzymy będzie to powszechne. W Polsce pewnie na końcu ale bedzie i nic nie stoi na orzeszkodzie zebysmy "przeskoczyli" o kilka generacji słupków

nabrU

Moderator
Ładowarka 50kW to (jak napisał @kubatar powyżej) strata kasy i całego procesu budowy itp. Minimum na trasach teraz to powinno być 150kW+ (i to tak minimum 4 ładowarki). Oczywiście 50kW wciąż mają sens (np. właśnie supermarkety), ale na trasach to już za mało.

bragyou

Posiadacz elektryka
Ładowarka 50kW to (jak napisał @kubatar powyżej) strata kasy i całego procesu budowy itp. Minimum na trasach teraz to powinno być 150kW+ (i to tak minimum 4 ładowarki). Oczywiście 50kW wciąż mają sens (np. właśnie supermarkety), ale na trasach to już za mało.
Oj tam, na trasie 100kW też jest już ok - takie minimum.
Ostatnio zjechałem na A4 przy MOP Świętej Anny (ORLEN), a tu...50kW, realnie dające 28kW 😂 po drugiej stronie MOP Wysoka, Orlen 100kW i tu już całkiem OK (poza tym, że tylko 1 złącze i zajęte 😅)

Pabloss

Posiadacz elektryka
mmmm a skąd wiesz że ok jak - zajęte ?
P.S. przepraszam nie czepiam się, pytam bo zdarza mi się być w tej okolicy i być może będę musiał kiedyś podpiąć się do wskazanej przez ciebie ładowarki.

bragyou

Posiadacz elektryka
P.S. przepraszam nie czepiam się, pytam bo zdarza mi się być w tej okolicy i być może będę musiał kiedyś podpiąć się do wskazanej przez ciebie ładowarki.
W zasadzie masz rację, pojechałem na IONITY ;) ale nie spotkałem jeszcze orlena 100kW żeby dawał mniej niż 70kW, więc OK, bo 100kW (przynajmniej w założeniu) ;)

bragyou

Posiadacz elektryka
W zasadzie masz rację, pojechałem na IONITY ;) ale nie spotkałem jeszcze orlena 100kW żeby dawał mniej niż 70kW, więc OK, bo 100kW (przynajmniej w założeniu) ;)