Potrzeba to akurat źle słowo. 900-1000KW na 12 słupków jest najbardziej opłacalne pod względem wykorzystania łącza. Pewnie momentów zapotrzebowania ponad tą moc na stacji jest koło 1-2%.Dokładnie tak jest, na 12 stanowisk 250kW potrzeba 1MW
Potrzeba to akurat źle słowo. 900-1000KW na 12 słupków jest najbardziej opłacalne pod względem wykorzystania łącza. Pewnie momentów zapotrzebowania ponad tą moc na stacji jest koło 1-2%.Dokładnie tak jest, na 12 stanowisk 250kW potrzeba 1MW
I taki mini-magazyn byłby idealny, jak przyjedzie 12 aut to i tak wszystkie na raz nie rusza z pełną mocą, a wystarczy im dostarczyć dużej mocy na kilka minut.Potrzeba to akurat źle słowo. 900-1000KW na 12 słupków jest najbardziej opłacalne pod względem wykorzystania łącza. Pewnie momentów zapotrzebowania ponad tą moc na stacji jest koło 1-2%.
Tak też Tesla reklamuje swoje nowe szafy v4 które mogą obsłużyć 8 stanowisk z maksymalną mocą przez 99% czasu mając przyłacze poniżej 1MW. "Potrzeba" bo jedna szafa v3 przetwarza 350-390kW(w zależności od napięcia) na DC i obgługuje do 4 stanowisk. Dlatego 3 szafy potrzebują 1 MW. W przypakdu konfiguracji 4 stanowiska i jedna szafa wystarczy jechać razem w 2 samochody, podjechać jednocześnie i nie będziemy mieli 250kW.Potrzeba to akurat źle słowo. 900-1000KW na 12 słupków jest najbardziej opłacalne pod względem wykorzystania łącza. Pewnie momentów zapotrzebowania ponad tą moc na stacji jest koło 1-2%.
To się zdarza tak rzadko że szkoda kasy. Bardziej się opłaca na odludziach gdzie np jest tylko 50-100kW i przejeżdza kilkanaście samochodow na dzień. Nie opłaca się tam ciagnąć energii o dużej mocy, a taki magazyn świetnie usprawnia ładowanie i jest cały czas w użyciu bo ładuje się jak nikogo nie ma i rozładowuje gdy ktoś podjedzie. W Norewgii takie stawiają inne firmy, 4 stanowiska z magazynem 300/600kWhI taki mini-magazyn byłby idealny, jak przyjedzie 12 aut to i tak wszystkie na raz nie rusza z pełną mocą, a wystarczy im dostarczyć dużej mocy na kilka minut.
No właśnie gdzieś kiedyś czytałem o takim wynalazku, że masz panele i magazyn. I głównie ciągnie z magazynu, a jak trzeba to z sieci.W Norewgii takie stawiają inne firmy, 4 stanowiska z magazynem 300/600kWh
proszę linki do wynazlazk https://elywhere.com/No właśnie gdzieś kiedyś czytałem o takim wynalazku, że masz panele i magazyn. I głównie ciągnie z magazynu, a jak trzeba to z sieci.
Może tutaj to widziałeś https://mycompanypolska.pl/artykul/...anie-600-stacji-ladowania-przy-sklepach/12435A ja to gdzieś nawet czytałem, że biedronka ma mieć 600 ładowarek do końca tego roku. Zaraz napiszę 'sprawdzam' w odpowiednim temacie![]()