SuC Warszawa ul. Krakowska

swietyPiotr

Fachowiec
Swoją drogą, to jest tak naprawdę świadczenie w naturze, od tego podatek dochodowy itd.
Tak, dokladnie. Usluga nie musi byc odplatna. Ale tu nie ma "uslugi ladowania". Ona tez nie jest wkomponowana w inna usluge (usluga parkowania - to pewne rozwiazanie przy braku mozliwosci handlu energia).
Ja dzielac ladowarke z sasiadem nie swiadcze zadnej uslugi ladowania.

Jak idziecie razem do pubu z kolega czy sasiadem i potem sie rozliczacie albo mu stawiasz piwo... Nie swiadczysz zadnej uslugi. Nie sprzedajesz tez alkoholu wymagajacego przecierz pozwolenia. Tak samo jak zamowisz skrzynke piwa na grilla i zaprosisz sasiadow.

Jezeli tak ludzie zaczna intetpretowac przepisy... To ja wymiekam 🤣

0dyn

Zadomawiam się
Tak, udział UDT jest zapisany w ustawie, wystarczy zresztą zajrzeć na stronę UDT gdzie wszystko jest opisane wraz z podstawą prawną:

Według zapisów art. 16 ustawy stacje ładowania i punkty ładowania drogowego transportu publicznego podlegają badaniom technicznym UDT w zakresie ich bezpiecznej eksploatacji, naprawy i modernizacji. Oznacza to, że przed dopuszczeniem do użytkowania stacje i punkty ładowania zostaną przebadane przez Inspektorów UDT. Badania techniczne będą także wykonywane po znaczących naprawach i modernizacjach (patrz: sekcja Badania UDT). UDT może również wystąpić w roli opiniodawcy w zakresie zgodności dokumentacji technicznej projektowanej stacji z wymaganiami bezpieczeństwa i warunkami technicznymi. Wszystkie opisane czynności wymagają złożenia przez eksploatującego odpowiedniego wniosku. UDT prowadzi także rejestr zwany Ewidencją Infrastruktury Paliw Alternatywnych, gdzie nadaje indywidulane numery EIPA m.in: operatorom ogólnodostępnych stacji ładowania oraz dostawcom usługi ładowania lub uznaje numery EIPA operatorom i dostawcom usługi ładowania nadane w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej
OK. Zwracam honor. Jednak nie demonizowałbym UDT, w kwestii przeciągania formalności koniecznych do otwarcia ładowarek. Stawiam raczej na procedury związane z przyłączeniem stacji trafo do sieci SN.

eSUBA94

Posiadacz elektryka
Z tego co kiedys sie interesowalem i dopytywałam bezposrednio pracownikow UDT (choc wiadomo, interpretacje moga byc rozne... Jak to w przepisach) to gniazdo mozesz udostepniac, oczywiscie nieodplatnie (w cenie parkingu). Ustawa o elektromobilnosci nie reguluje tego, ani inne przepisy.
Wallbox tez mozesz uzyczac/dzielic z sasiadem lub sasiadami. Nie jest to punkt publiczny.

spotkałem się też dwoma pojęciami w płatnych ładowarkach:
USŁUGA ŁADOWANIA
SPRZEDAŻ ENERGII DO ŁADOWANIA
nawet jak obniżyli vat na 5% to usługa została na 23