Skoro S i X przy tym samym napędzie dzieli mniej jak sekunda do setki, to można aerodynamikę opanować, ale wyglądu ekstra powyginanego w esy floresy już nie będzie i ciut więcej kwh będzie to paliło .Jestem ciekaw co wg niej miałoby zastąpić te duże suvy. Powrót do MPV? Aerodynamika wcale nie będzie lepsza.
Jeśli z Xsa zrobisz 5cio osobowe auto to bagażnik masz wielki, ma podwójne dno w 1/3 i olbrzymi przedni frunk. Więc to trochę zła teza, że X ma mega mały bagażnik.Też mi się wydaje, że akurat Peugeot w SUV'y potrafi mniej więcej tak, jak dowolny polski rząd w uczciwość, więc mogą sobie gadać.
Prawda jest taka, że jeśli ktoś potrzebuje SUV ze względu na pakowność a jednocześnie ma być coś z aerodynamiką to raczej alternatywą jest duże i porządne kombi, ale nie będzie tu wygody wsiadania/wysiadania czy pakowania dziecka w foteliku na tylne siedzenie. SUV'y w stylu BMW X6 i podobne to dla mnie niestety głupota - sam na przykładzie Lexus RX się przekonałem. Przy ściętym mocno tyle ten wielki bagażnik robi się mega mały i jest niepraktyczny. Z tego też powodu Tesla X ostatecznie odpada bo to ten sam przypadek.
Sam się przekonałem, że kompromisem pomiędzy wysokością a wygodą wsiadania/wysiadania to fotel na wysokości 60-65 cm od podłoża i wysokość nadwozia 155-160 cm.Jestem ciekaw co wg niej miałoby zastąpić te duże suvy. Powrót do MPV? Aerodynamika wcale nie będzie lepsza.
Rzeczywiście stwierdzenie, że "mega mały" jest może nie do końca trafione. To bardziej odnosi się do aut typu X6 czy Lexus RX. Nadal jak jakiś rok temu próbowałem się ze swoimi "standardowymi" gratami pakować to był problem - ale może postaram się zrobić kolejne podejście....tylko 600.000PLN to już dla mnie zdecydowanie kiepski współczynnik cena/wartość. Za tyle można się już do EQS przymierzyć.Jeśli z Xsa zrobisz 5cio osobowe auto to bagażnik masz wielki, ma podwójne dno w 1/3 i olbrzymi przedni frunk. Więc to trochę zła teza, że X ma mega mały bagażnik.
ID.4 ma 540L bagażnika jak dobrze patrzę - to mniej więcej tyle co w Kia Sportage czy Audi Q3 - to nie są auta kombi tylko wyżej. Passat w combi ma 650L. Dla mnie właśnie auta typu SUV czy Crossover jak to się nazywa wielkości Q3 X1 itp to jest największa porażka motoryzacji.(...)
Nie trzeba robić wysokiego SUV-a, wystarczy podwyższone kombi jak ID.4, gdzie gdyby dodać przesuwaną i dzieloną tylną kanapę, mielibyśmy ciekawą alternatywę dla MPV