Swiatła do jazdy dziennej-działają czy nie

rkon

Zadomawiam się
Mam pytanie bo pojawiają mi się wątpliwości. Mam ustawione światła w moim i6 na manetce w pozycji Auto. Kiedy uruchamiam samochód i wyjeżdżam z garażu i zamykam garaż spoglądam na przednie reflektory i nic się nie świeci. Po zmierzchu oświetlenie oczywiscie się automatycznie włącza. Profilaktycznie przeklinałem całe menu ustawień pojazdu i nic tam nie znalazłem.
Moje pytanie. Czy światła do jazdy dziennej zapalają się dopiero po ruszeniu pojazdem ?

Ev3

Pionier e-mobilności
Mam pytanie bo pojawiają mi się wątpliwości. Mam ustawione światła w moim i6 na manetce w pozycji Auto. Kiedy uruchamiam samochód i wyjeżdżam z garażu i zamykam garaż spoglądam na przednie reflektory i nic się nie świeci.
A napęd cały czas włączony?
Po zmierzchu oświetlenie oczywiscie się automatycznie włącza. Profilaktycznie przeklinałem całe menu ustawień pojazdu i nic tam nie znalazłem.
Moje pytanie. Czy światła do jazdy dziennej zapalają się dopiero po ruszeniu pojazdem ?
W Ioniqu 5 ledy do jazdy dziennej wyłączają się gdy wyłączysz zapłon (napęd de facto).

Sliszue

IONIQ 5 2025
A to nie jest tak, że w Europie te światła nie są wymagane i w trybie auto jak jest jasno to one się nie włączają?

Ja nie korzystam z trybu auto w dzień z tego powodu.

Co do świateł: jeśli ikony świateł są na wyświetlaczu to one się świecą, jak nie to nie.

Ev3

Pionier e-mobilności
To prawda, ale ten system chyba nie jest pod Polskę robiony tylko pewnie na całą Europę idzie taki sam?
Polska to raczej nie jest jedyny kraj w Europie wymagający świateł w dzień.
Więc jeśli już, to te ledy powinny się domyślnie włączać.

elden

Zadomawiam się
W EU są wymagane.
Niemniej w mojej Konie są po włączeniu silnika są wyłączone przy skrzyni biegów na "P", dopiero po zmianie biegów się zmieniają, a potem jeszcze jest bardziej skomplikowana logika kiedy na P wyłączyć.