Światła mijania podczas deszczu….

gim-kg

Pionier e-mobilności
Znów coś namieszali w sofcie. Wczoraj wracałem samochodem w deszczu i mimo ustawionych wycieraczek w tryb auto (nawiasem mówiąc pracę ich poprawiono) to światła mijania nie uruchomiły się. Trzeba było włączyć je ręcznie (2022.8.3). Na pewno wcześniej uruchamiały się wraz z pracą wycieraczek. Uważajcie bo można stracić pare PLN przy kontroli drogowej.

Pawel

Zadomawiam się
Mi światła mijania zapalają się przy starcie, a później gasną jak jest duże nasłonecznienie. Ktoś tak ma?

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Jak wyłączyć światła na parkingu gdy siedzę w samochodzie, żeby się włączyły przy następnej jeździe?

Ja na chwilę podnoszę tyłek i uchylam drzwi, ale musi być prostszy sposób 😅

Last edited:

solik

Pionier e-mobilności
Mi sie normalnie wlaczaja w deszczu, moze wycieraczki musza byc na auto? W ktorejs marce tak jest ze mijania sie wlaczaja w deszczu jak wycieraczki sa na auto :D

Mazda do niedawna nie wlaczala mijania podczas deszczu tez..

Pawel

Zadomawiam się
Normalka Zostają dzienne, u mnie ponownie sie zapalają jak wjeżdżam do ciemniejszego garażu
I jakkolwiek jest to ukazane na ekranie, że są włączone dzienne?
Ja mam tak, że przy starcie odpalają się pozycje oraz światła mijania i jak wyjadę na słońce to gaśnie wszystko. Nie ma żadnych świateł.
W naszym kraju mamy obowiązek jeździć ze światłami mijania (chyba że samochód ma takie do jazdy dziennej, to wtedy takie).

gim-kg

Pionier e-mobilności
Mi sie normalnie wlaczaja w deszczu, moze wycieraczki musza byc na auto? W ktorejs marce tak jest ze mijania sie wlaczaja w deszczu jak wycieraczki sa na auto :D

Mazda do niedawna nie wlaczala mijania podczas deszczu tez..
Wycieraczki mam w trybie auto, tak samo jak światła.

Bronek

Pionier e-mobilności
I jakkolwiek jest to ukazane na ekranie, że są włączone dzienne?
Ja mam tak, że przy starcie odpalają się pozycje oraz światła mijania i jak wyjadę na słońce to gaśnie wszystko. Nie ma żadnych świateł.
W naszym kraju mamy obowiązek jeździć ze światłami mijania (chyba że samochód ma takie do jazdy dziennej, to wtedy takie).
Amerykańce niemal zawsze miały dzienne z wyłączonym tyłem. Przynajmniej te co miałem. (np lekko przygasały mijania)
Te niby pozycyjne w Tesli to właśnie dzienne. W dobie ledów już nie potrzeba nowych do tego żarówek. Ważne aby auto było zhomologowane na UE w całości nawet jak na poszczególnych szkiełkach są inne oznaczenia niż w danym kraju
Dla dziennych liczy się moc światła i rozstaw i jak wyżej ważne papiery. W trybie auto jest ok. Inaczej ręcznie na mijania. Dzienne nie mają ekstra oznaczeń.
I nie gasną w słońcu, niech ktoś Ci to sprawdzi z zewnątrz jak jedziesz

Pawel

Zadomawiam się
Faktycznie, masz rację. Podjechałem sobie pod salon i pozmieniałem świata. W ostrym słońcu podczas jazdy ustawienia: auto, pozycje, wyłączone dają ten sam efekt - czyli są włączone pozycje (dzienne).