świsty / świergot w systemie klimatyzacji TMY (wewnątrz)

Giaur77

Fachowiec
Od jakiegoś czasu - a TMY użytkuję od całych trzech tygodni ;) - słyszę w układzie klimatyzacji dosyć denerwujący świst / świergot. Trudno go opisać. Przypomina mi dźwięk jakiegoś przeciągu, tak jakby wiatr wiał i lekko wył... Aby nie testować moich zdolności literackich, spróbowałem nagrać ten dźwięk. Nagranie załączam (poprzez link do Dropbox) do tego postu. Nagrywałem dyktafonem z komórki i na ulicy (odgłosy przejeżdżających aut), ale da się usłyszeć ten "świergot".

https://www.dropbox.com/s/irhpijifpk1msqy/swisty TMY.m4a?dl=0

Odgłos pojawia się co jakieś 40 - 90 sekund. Nie jest to praca wiatraka (ten pracuje OK, a poza tym odgłos byłby jednostajny i stały). Nie jest to też dźwięk zamykania obiegu powietrza, czy też kierowania lameli nawiewu na określony kierunek nawiewu. Miałem wrażenie, że przez dwa dni było bez tego dźwięku kiedy jeździłem na trybie ręcznym klimatyzacji, ale dzisiaj jak włączyłem AUTO to odgłos powrócił i już został także, gdy wróciłem na tryb ręczny.

Problem dotyczy kabiny pasażerskiej (wnętrza).

Wiem, że auto jest na gwarancji, ale: (i) do serwisu daleko, oraz (ii) z dźwiękami to zawsze jest trudno wskazać co jest problemem (mechanik ASO nic nie usłyszy :rolleyes:, a poza tym zazwyczaj warunki gwarancji wyłączają problemy akustyczne z zakresu gwarancji). Może ktoś z Was ma jakieś typowanie, albo napisze mi, że to 100% normalne w Tesli?

Giaur77

Fachowiec
Mi też świergocze TM3, tyle że na zewnątrz. Tak jakby wentylator z przodu. Jeszcze tego nie zgłaszałem.
Na zewnątrz tak nie wkurza, a przynajmniej nie tak często.

W ramach testów zauważyłem że jak mam nawiew ustawiony na 1 albo 2 to ten odgłos pojawia się nieco rzadziej i jest też cichszy.

JareG

Pionier e-mobilności
Od jakiegoś czasu - a TMY użytkuję od całych trzech tygodni ;) - słyszę w układzie klimatyzacji dosyć denerwujący świst / świergot.
(...)
Odgłos pojawia się co jakieś 40 - 90 sekund. Nie jest to praca wiatraka (ten pracuje OK, a poza tym odgłos byłby jednostajny i stały).
Wiatrak może pracować niejednostajnie - wystarczy, że ma minimalny luz, albo wadę fabryczną (typu źle wytoczony ten trzpień, na którym się kręci), albo (ale to nie w Twoim przypadku, bo nowe auto) zużycie.. miałem taki przypadek, że przy skręcie w lewo było przez chwilkę (ale i to nie zawsze) gnojka słychać, i tylko wtedy. IMO wiatrak może jak najbardziej być podejrzany 🤣

Pozdrawiam

Giaur77

Fachowiec
Jak się teraz okazuje to mogła być wtedy pompa ciepła, która źle pracowała?
Chyba nie. Po aktualizacjach softu (dotyczących m.in. pracy pompy ciepła), problem nadal występuje. Co ciekawe - tylko w temp. dodatnich (tak ok. 4 -10 C). Przy minusowych nie ma tego dźwięku. Byłem w serwisie przy okazji innej sprawy, ale serwis problemu nie widzi (precyzyjnie: nie słyszy). Są zdania, że to normalny odgłos pracy układu. Ja niestety w innych TMY / TM3 takich dźwięków nie słyszałem...

piotr_ev

Fachowiec
Denerwujące są takie stwierdzenia serwisów: "Wszystko działa normalnie", kiedy właśnie wiesz, że w innych egzemplarzach problem nie występuję. To samo przerabiałem w Audi ASO.

JareG

Pionier e-mobilności
Co ciekawe - tylko w temp. dodatnich (tak ok. 4 -10 C). Przy minusowych nie ma tego dźwięku.
Materiał się kurczy i pewnie nie obciera.. najlepiej byłoby dostać się do wentylatora od nawiewu, bo ja bym od niego właśnie zaczął. Teraz im nowsze auto tym trudniej dziada dotknąć, ale gdyby się udało to łatwo byłoby wentylator jako źródło tego dźwięku wyeliminować. Chyba potrzebujesz takiego mechanika, jakiego ma Bronek :D
Byłem w serwisie przy okazji innej sprawy, ale serwis problemu nie widzi (precyzyjnie: nie słyszy). Są zdania, że to normalny odgłos pracy układu. Ja niestety w innych TMY / TM3 takich dźwięków nie słyszałem...
Serwis (ASO) na ogół mało co słyszy, dopóki ich nie kopniesz w dupę tak aby ich prawidłowo ukierunkować :D Komputerek im mówi, że wszystko jests OK, to dla nich jest OK.

Pozdrawiam