Szybki wypad na Litwę

elektryk

Pionier e-mobilności
@elektryk, jak to jest z tymi parkingami dla BEV w Wilnie oraz na całej Litwie? czy jest jakieś wyłączenie jak u nas?

wybieram sie wkrótce, a wg tego co znalazlem to jest odpłatne
https://unipark.lt/parking/vilnius-geltonoji-zona-i-vi

z drugiej strony fajnie, że te parkingi mają bezpłatne słupki AC - zostawiam linka: https://www.parking.lt/lt/1/21

Pomijając bezpłatny SuC, czy polecasz jakąś aplikację do bezpłatnego ładowania na obszarze Litwy?
Nie wiem jak jest bo miałem miejscówkę z miejscem postojowym na zamkniętym parkingu, ale wg mnie nie ma sensu takiej szukać, bo wolnych miejsc do parkowania w centrum było sporo (nie wiem jak jest teraz). Z tego co czytałem przed wyjazdem to parkowanie w Wilnie powinno być za free dla elektryków. Notabene jest ich bardzo dużo na ulicach, aż podejrzanie dużo w centrum, więc powinno być za free bo parkowanie drogie. Ale z tego co widzę jest mowa na stronie operatora że jest jakiś permit potrzebny dla elektryków:

Tutaj jest o tym permit - jest za free niby:

Instalowałem apke Ignitis on (dostawca apki to Plugsurfing, apka OK) - dzięki niej się za darmo ładowałem w Trakai tuż pod zamkiem:

tokwi

Pionier e-mobilności
To wyglada ciekawie.
Jeśli dobre rozumiem to w systemie rejestrowane są numery pojazdu i jak się domyślam przez tydzień (5 dni roboczych) będą podnosić się szlabany na parkingach bez konieczności opłat. Spróbuje się zarejestrować i skorzystać.

tokwi

Pionier e-mobilności
Po złożeniu wniosku przez jeden z w/w linków i wysłaniu zdjęcia dowodu rejestracyjnego po 5 dniach właśnie otrzymałem potwierdzenie bezpłatnej wyjazdówki - ważna do 1.1.2025

I jeszcze pogoda się robi nad Bałtykiem - czad!

IMG_0214.jpg

tokwi

Pionier e-mobilności
Ja nie wierzyłem, że te stacje ładowania są bezpłatne! Piszę o generalnej większości - choć to nie jest zasada. Większość publicznych nie pobiera opłat, albo są one za parking albo za przekroczenia czasu (teoretycznie). Co do SuC to Litwin tłumaczył mi ze Elon daje tylko 3 bezpłatne sesje. Kolejne są płatne.

Nie wierzyłem , a teraz oczom nie wierzę :cool:
W sam raz na wakacje. I tylko gorzała i benzyna tu droższa niż u nas.
Niestety na PlougShare ludzie nie meldują się - dlatego licząc na CCS podpiąłem się do AC i zamiast Klajpedy mam czas na długi OWS w Bałtyku w Pałądze.

STMS

Pionier e-mobilności
na Litwie i w Rydze SuC są bezpłatne ale niestety też nie pobiera opłat za przekroczenia czasu i przez to w Rydze ciągle stoją 2-3 pojazdy niedołączone ... PATOLOGIA

ja miałem szczęście jak podjeżdżałem - była 8 00 i podłączyłem się pod ostatnią wolną po 5 min przyjechał gość ... jak mnie zobaczył to przestawił 2 a jedną podłączył pod ładowanie

te 2 stały tam całą noc tak sądzę ... i jak patrzę na zajętość tych stacji

to samo w Kownie - ładowałem ok 55 min ok 13 00 - w tym czasie 4 stanowiska nie zmieniły pojazdów ... skoro jest za darmo to mogą sobie goście pracować 8 h w pobliskich biurowcach

tokwi

Pionier e-mobilności
Dopiero na półwyspie neringa trafiłem na płatne ładowarki. 0,4 euro za 1kWh. Ale tu wszystko jest extra płatne - jakby nauki pobierali u naszych z Zakopca ;-)

Dla wybierających się na półwysep info: Elektryki zwolnione są z opłaty ekologicznej za wjazd na półwysep (park narodowy wpisany na listę unesco), a ta w przypadku niektórych pojazdów wynosi nawet 500 euro (zwykła osobówka 30euro)

Attachments

• IMG_0477.jpeg
    IMG_0477.jpeg
    119,9 KB · Liczba wyświetleń: 39