Szybki wypad na Litwę

Fixtor

Zadomawiam się
Ja się kilka razy ładowałem na Orlenie i nawet polecam. Dobre hot dogi mają. 100 kW mocy starczy spokojnie. Nawet na superchargerze im bardziej naładowana bateria tym wolniej się ładuje, więc dosyć szybko moc spada poniżej 100 kW.

bart_zaw

Posiadacz elektryka
Ładowanie na SC w Warszawie daje niezapomnianych przeżyć. Klaustrofobicznie.
Podobnie będzie jak na GreenWay na Norblinie kogoś pokieruje. Raz na 3 podejścia udało mi się tam naładować a tak zawsze zajęte stanowiska wszystkie.

elektryk

Pionier e-mobilności
W aplikacji Charge Assist też widać ją jako dostępną (4 z 6 stanowisk, 50kW chademo i ccs niedostępne). Tylko cena 2,71 za kWh.
Finalnie skończyłem na Greenway w Wólce Kosowskiej, 2x 140 kW bardzo spoko (nie widać tej ładowarki na mapie w Tesli i nie dało się podgrzać baterii ale i tak ładowanie było błysk po trasie z Krakowa), później ładowanie na SuC w Białymstoku - bardzo fajna stacja.

Zobaczymy jeszcze jak trasy po Litwie będę testował SuC w Kownie.

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Finalnie skończyłem na Greenway w Wólce Kosowskiej, 2x 140 kW bardzo spoko (nie widać tej ładowarki na mapie w Tesli i nie dało się podgrzać baterii ale i tak ładowanie było błysk po trasie z Krakowa), później ładowanie na SuC w Białymstoku - bardzo fajna stacja.

Zobaczymy jeszcze jak trasy po Litwie będę testował SuC w Kownie.
Raz się ładowałem w Wólce i jestem prawie pewien, że mogłem się skierować z navi tesli na ładowarkę i bateria była grzana. Problem jest bardziej w tym, że to nie jest 2x140 kW, a 140 kW dzielone, więc jak ktoś też się ładuje to trochę się tam postoi.

elektryk

Pionier e-mobilności
Ok wróciłem i moje spostrzeżenia na szybko z trasy ~1750 km Kraków-Wilno-Kraków:
- po przejechaniu na Autopilocie ponad 90% trasy jestem teraz wielkim fanem AP - nie dał bym rady jej sam przejechać bez zmiany kierowcy lub dłuższego odpoczynku (na całej trasie miałem kilka wyhalucynowanych hamowań, ale nie gwałtownych)
- absolutnie nie ma się coś bać baterii 60 kWh w 3 RWD, zanim zdążysz zamówić jedzenie samochód już informuje że można kontynuować podróż
- W Wilnie jest mnóstwo wszelkiej maści elektryków w tym Tesli, darmowe parkingi publiczne dla EV, całkiem sporo ładowarek, nawet jest sieć SPARK car sharing tylko z elektrykami i wygląda że ludzie jej używają bo samochodów tej sieci jest dużo, różnych modeli i ciągle je widać w ruchu i na parkingach.
- Mnóstwo ciężkiego sprzętu wojskowego, wozy bojowe, itd. jadącego z Litwy na południe.

Praktycznie wyłącznie ładowanie na Superchargerach poza jednym w Wólce Kosowskiej (140kW) i jednym niewielkim postojowym AC w Trakai (darmowa ładowarka tuż pod zamkiem, bez ładowania parking kosztuje 1.5 EUR/h).

W sumie z Krakowa do Kowna dwa ładowania (start z 100%, Wólka Greenway + Białystok), z Wilna do Krakowa 3 ładowania (start z 70%, Kowno, Białystok, Radom).

Supercharger w Kownie 250 kW, 8 słupków, niedaleko Lidla, brak toalety bo restauracja przy SuC chyba jest w remoncie, ładowanie całkowicie darmowe.

Nie mierzyłem dokładnie zużytej energii, ale pomiędzy ładowaniami średnio ~145-155 Wh/km, jazda dop +5-10km. Moja średnia z 4100 km przebiegu to 143 Wh/km.

Prognoza baterii z kilkoma ładowaniami po drodze jest zabugowana - raz źle pokazywała czas dojazdu do najbliższego punktu, raz źle stopień naładowania przy dojeździe. Trzeba wyznaczyć jeszcze raz i się poprawia.

Jak ktoś nie był w Wilnie/Kownie to polecam, można szybko objechać, infrastuktura ok.

tokwi

Pionier e-mobilności
..
- W Wilnie jest mnóstwo wszelkiej maści elektryków w tym Tesli, darmowe parkingi publiczne dla EV, całkiem sporo ładowarek, nawet jest sieć SPARK car sharing tylko z elektrykami i wygląda że ludzie jej używają bo samochodów tej sieci jest dużo, różnych modeli i ciągle je widać w ruchu i na parkingach.
..
@elektryk, jak to jest z tymi parkingami dla BEV w Wilnie oraz na całej Litwie? czy jest jakieś wyłączenie jak u nas?

wybieram sie wkrótce, a wg tego co znalazlem to jest odpłatne
https://unipark.lt/parking/vilnius-geltonoji-zona-i-vi

z drugiej strony fajnie, że te parkingi mają bezpłatne słupki AC - zostawiam linka: https://www.parking.lt/lt/1/21

Pomijając bezpłatny SuC, czy polecasz jakąś aplikację do bezpłatnego ładowania na obszarze Litwy?