Bronek

Pionier e-mobilności
I tu się mylisz bo już wiele razy tu powtarzałem że nie mam nic do Tesli jako takiej a jakbyś uważnie czytał to co piszę (a nie widział to co chcesz zobaczyć) to mam dużo ale do pewnej grupy ich właścicieli. Zresztą nie tylko ja, co już coraz częściej widać, nie tylko tutaj. Tylko że akurat to forum w większości żyje we własnej banieczce i nie chce usłyszeć zdania inni. Tylko że to nie wątek o tym i nie chcę tu robić off-topic, mogę dalej podyskutować na ten temat w bardziej odpowiednim wątku - były ostatnio takie dwa w miarę odpowiednie, jeden o Tesli w namiocie a drugi o recenzji Tesli (pozytywnej) w której autor też nie miał najlepszego zdania o jej właścicielach (hmmm... brzmi jakiś znajomo).
Banka na Forum

Jaka bańka to są działy dotyczące poszczególnych marek. A że Tesla dominuje, to problem że inne marki gorzej sobie radzą lub ich wlasciciele się nie chcą w swoich wątkach produkować.
Ja pisze w Nissanie i Tesli lub w ogolnych i raczej nie wcinam sie w w Fordach itp.

Michal

Moderator
No taka bańka, że on ma Niro (bo jeszcze nie ukradli) i chce się gdzieś wypowiadać, to musi u nas :p

elektryk

Pionier e-mobilności
I tu się mylisz bo już wiele razy tu powtarzałem że nie mam nic do Tesli jako takiej a jakbyś uważnie czytał to co piszę (a nie widział to co chcesz zobaczyć) to mam dużo ale do pewnej grupy ich właścicieli. Zresztą nie tylko ja, co już coraz częściej widać, nie tylko tutaj. Tylko że akurat to forum w większości żyje we własnej banieczce i nie chce usłyszeć zdania inni. Tylko że to nie wątek o tym i nie chcę tu robić off-topic, mogę dalej podyskutować na ten temat w bardziej odpowiednim wątku - były ostatnio takie dwa w miarę odpowiednie, jeden o Tesli w namiocie a drugi o recenzji Tesli (pozytywnej) w której autor też nie miał najlepszego zdania o jej właścicielach (hmmm... brzmi jakiś znajomo).
Dobrze że ten wątek właścicieli poruszyłeś, bo w Twoich odpowiedziach do moich postów często mnie obrażałeś bez powodu na dodatek używając wulgarnych słów. Teraz jest już lepiej za co dziękuję.

elektryk

Pionier e-mobilności
Mi kiedyś przy gorzale znajomy palacz z kotłowni tlumaczyl, że on ma większą odpowiedzialność na swoim dyżurze od mojej.
Bo jak On dowali po pijaku za dużo do pieca i jak walnie się spać, a zawór bezpieczeństwa nawali, to rozpierdzieli cały szpital.
Ofiar będzie więcej niż ja przysporzę w podobnych okolicznościach .
Jak to dobrze, że nauczyciele nie spędzają z naszymi dziećmi połowy dnia i nie uczą ich za młodu, bo wiadomo czym skorupka za młodu...

Olecki

Pionier e-mobilności
No taka bańka, że on ma Niro (bo jeszcze nie ukradli) i chce się gdzieś wypowiadać, to musi u nas :p
No to widzę że to ty masz jakiś problem z tym że kupiłem Niro a nie ja. Podobnie jak przejmujesz się tym że zginie (ja jakoś nie - jeszcze żadna w Polsce nie zginęła). Otóż muszę Ci wyznać że absolutnie nie żałuję tego zakupu, wtedy kosztowała mnie 70k mniej niż bazowy Model 3 a czas dostawy był krótszy o około pół roku, do tego Tesla nie spełniała moich podstawowych wymagań dotyczących samochodu. Gdybym teraz jakoś wrócił do momentu podjęcia decyzji dalej była by taka sama.

elektryk

Pionier e-mobilności
No to widzę że to ty masz jakiś problem z tym że kupiłem Niro a nie ja. Podobnie jak przejmujesz się tym że zginie (ja jakoś nie - jeszcze żadna w Polsce nie zginęła). Otóż muszę Ci wyznać że absolutnie nie żałuję tego zakupu, wtedy kosztowała mnie 70k mniej niż bazowy Model 3 a czas dostawy był krótszy o około pół roku, do tego Tesla nie spełniała moich podstawowych wymagań dotyczących samochodu. Gdybym teraz jakoś wrócił do momentu podjęcia decyzji dalej była by taka sama.
Mi się Niro podoba, nawet o mały włos się nie stałem właścicielem wersji Niro PHEV w 2017, ale przypadek spowodował, że kupiłem wtedy BMW PHEV. W tamtym czasie Niro to był bardzo nowoczesny samochód porównując do konkurencji.

pmlody

Pionier e-mobilności
Naprawione na gwarancji owszem. Przy czym jak wracałem z Berlina to uciekł mi czynnik z klimatyzacji.
A po dwóch tygodniach zauważyłem, że ktoś zarysował mi zderzak i wygiął lekko element. Mam zdjęcia przed i po wizycie w serwisie.

Jeszcze nawet to bym przełknął, ale serwis powiedział mi, że nie wiedzą kto to zrobił, ale nie oni. Parking przed serwisem jest otwarty, a ich ubezpieczenie tego nie obejmuje, więc co najwyżej mogą mi to po taniości zategować. Nie dość, że odbieram uszkodzony samochód to jeszcze mam zapłacić za naprawę. Dobry deal. Tłumaczyli, że oni skończyli w piątek, a ja odebrałem samochód w niedzielę rano. No bo musiałem dojechać z Poznania, a nie będę jechał w ciemno żeby mi przesunęli termin odbioru z piątku na poniedziałek, bo coś.
Jeszcze wystawili samochód z 18% przez co nie miałem Sentry, a w rozmowie przez aplikację potwierdzili, że go naładują.

Więc jeśli chodzi o moje doświadczenia z serwisami to 2/10.

Znam też parę przypadków z Niemiec gdzie Tesla robiła Pfusch. Niedokręcone śruby, M10 wkręcone w gwint M8. Jeśli w Excelu jest na zielono, a wyjeżdżają takie przypadki, to nie jest do końca dobrze.
Myślisz, że w innych markach jest inaczej? Mam doświadczenie z serwisem motocykli, gdzie wydali mi nowy motocykl bez przykręconych owiewek, po 2 dniowym przygotowywaniu motocykla do wydania. Niestety, takie są teraz realia i nie wiem, czy cokolwiek da się z tym zrobić.

elektryk

Pionier e-mobilności
Niestety, takie są teraz realia i nie wiem, czy cokolwiek da się z tym zrobić.
Praca już nie jest wartością wśród wielu młodych (u wielu starszych też przestała być), urodzili się bez wojen, biedy, komuny i byli chowani na bananach.

Także chyba tylko automatyzacja/robotyzacja. Na szczęście wszystko wskazuje że to już jest techniczne osiągalne. Tylko że potrzebni są ludzie którzy to zrobią, a na razie więcej jest takich, którzy krzyczą żeby nie robić, bo zabieramy pracę.

Miejmy nadzieję że pójdzie to wszystko w stronę robotyzacji, ale niestety młodzi są gniewni, chcą komuny (bardzo wyraźny trend w USA) oraz wszystko im się należy. Także może niestety wrócić stare i tak w kółko.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Jak zamówić zestaw kół z zimowymi oponami?