T3 Performance - dostawa Sierpień 2021.

Sebastian

Zadomawiam się
Witam,

Mam pytanie na temat dostawy Tesla Performance (approx. Sierpień 2021)
To ma byc dostawa z Fremont? Ktoś ma na ten temat jakieś info?;)

Michal

Moderator
Sprawdzam na podstawie poprzednich statków z San Francisco do EU i wydaje się, że płyną około 25-30 dni.
Obecnie nie widzę, żadnego info o trwającym transporcie, więc są dwie opcje:
1. Nikt nie wie, że statek z Teslami płynie.
2. Statek z Teslami nie płynie.

Polecam przejrzeć i śledzić na Twitter hastag: https://twitter.com/hashtag/TeslaCarriers?f=live

Tutaj jeszcze arkusz z informacjami o transportach prowadzony przez Franco Mossotto (@FMossotto na twitter):

Możesz też dołączyć do: https://www.patreon.com/mortengrove
, nie wiem jakie informacje on udostępnia odpłatnie ale mogą być lepsze, a 4 eur/m- to nie dużo. Jak ja czekałem na odbiór TM3LR2021 w grudniu, to korzystałem informacji publicznych na koncie https://twitter.com/mortenlund89, jednak od dawna nie wrzuca na twitter nic o statkach, a tylko "reklamuje" swoje konto patreon.

Last edited:

Sebastian

Zadomawiam się
Dzięki.

Odnośnie transportu z Kalifornii to masz racje ! Zero informacji. Dzisiaj pytałem sie w Warszawie o dostawe i nie wiadomo na dzien dzisiejszy czy to bedzie transport z Chin czy USA, informacja w najbliższym czasie.
Jak wiemy jeden statek płynie z dostawą z Shanghai-u do Europy (Q3) i ma być w Suez Canal na 28.07.2021.
Teraz jest nie widoczny na 'MarineTraffic' i 'VesselFinder' .... myśle, że z powodu 'high-risk area' i konwoju statków itd.....

Tylko pytanie, czy tam jest mój 'performance'?? he he he.:) Bo wsześniejsze informacje dotyczyły transportu z Chin samych TM3LR2021.

Co do link-u https://www.patreon.com/mortengrove i Cpt Mortena to jakaś alternatywa myśle?
Hmmmm, 40 NOK-ów to znośny koszt, sprawdze dzisiaj i dam znać.

Michal

Moderator
Wydaje mi się, że w Chinach nie robią performance na rynek europejski. Te do tej pory chyba zawsze przychodziły z US. Ale nigdy nie wiadomo - może przypłynie ze wschodu ;)
Kiedy miałeś info o sierpniowym terminie odbioru i w jakiej formie (dostałeś maila, czy jak zamawiałeś, to taki był napis na stronie)?

Sebastian

Zadomawiam się
Ja zamawiałem performance w połowie czerwca i taka informacja była na stronie.
Dzwoniłem dzisiaj i cały czas jest to data potwierdzona!? Ale może to być koniec sierpnia itd............., tak sie zastanawiam?

Co do produkcji TM3 Performance to zawsze były produkowany w US dlatego też mnie to zdziwiło, że może przesyłka z Chin.... oczywiście nie potwierdzona.

Michal

Moderator
Moim zdaniem ("na czuja") dostawa przesunie się na wrzesień, bo nawet gdyby statek wypłynął jutro, to dopłynie w połowie sierpnia, a tiry z autami do PL dotrą po 2 tygodniach.
Przy czym raczej nie wypłynie jutro, bo dok 80 w porcie San Francisco z którego historycznie korzystała Tesla wydaje się być pusty (po prawe zdjęcie z wczoraj w porównaniu z ostatnim załadunkiem z maja):

Obstawiam, że potrzebny jest minimum tydzień na załadowanie doku i dopiero później można myśleć o statku. Więc jedyna nadzieja na dostawę w sierpniu to dostawa z Chin.

Trafiłem jeszcze na wątek w tym temacie tutaj:
, ale muszę przyznać, że nie chce mi się czytać, więc zostawiam to Tobie ;)

Ps. Daj znać jak odnajdziesz coś ciekawego - może się przydać innym poszukującym.

Michal

Moderator
Przyszło mi jeszcze do głowy, żeby sprawdzić skąd pochodzą obecnie oferowane TM3P na rynkach EU i widzę, że np. w FR to jest produkcja właśnie z Chin (VIN zaczyna się od LRW), więc raczej Twoje auto już płynie.

Szatan

Posiadacz elektryka
Na początki sierpnia według info od Tesli Polska maja być dostawa aut ale to są auta z Chin bo SR+
U mnie przy zamówieniu pisze "Przewidywany termin dostawy: Lipiec 30 — Sierpień 13" Auto ma być 8 Sierpnia w Polsce a później 7-10 dni na zwolnienie z akcyzy i 18-20 gotowa na odbiór.

Michal

Moderator
No właśnie - możesz jeszcze poprosić Tesla Polska o VIN, to się dowiesz skąd dostaniesz auto - LRW to Chiny.
Obecnie ewidentnie wszystkie oferowane TM3P z oznaczeniem "W transporcie" (NO, DE, FR, CH) mają VIN-y wskazujące na Chiny.