Tak się dla nas kończy uzależnienie od dostaw paliw kopalnych

Michal

Moderator
Screenshot_20241223-125304.png

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022

Bronek

Pionier e-mobilności
Od południa mam winobluszcz , sąsiad mnie pytał po co ? Bo ani wina ani sałatki nie zrobisz .
Gniazda ptaków , itp ale w lecie chroni przed słońcem a w zimie pozwala niskiemu słońcu trochę poświęcić na ścianę. Tylko błąd bo mam pięcioklapowy a nie trojklapowy i trzeba ciąć z 3x. Trójklapowy jest ładniejszy ale wolniej rośnie . Żałuję
Na zdj po prawej południowa ściana , ta w słońcu to pł wsch

20210711_082501_copy_1651x928.jpg

Ad okapy , to sa mieszane opinie bo niektórzy lubią jasno a wielu tańsze dachy .
Ale zgoda dom nawet lepiej wyglada itp jw napisano

Najlepiej dać zarosnąć ale teraz tuje naokoło i trawnik na środku jest modny .

dji_fly_20220723_195250_1_1660799769017_photo_copy_1612x907.jpg

Last edited:

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Tak, xps. Na płycie 10cm eps
A dom jest "ciężki" (czyli np. beton, cegła, bloczki wapienno-piaskowe + stropy żelbetowe), czy "lekki" (np. w technologii szkieletowej)?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
A dom jest "ciężki" (czyli np. beton, cegła, bloczki wapienno-piaskowe + stropy żelbetowe), czy "lekki" (np. w technologii szkieletowej)?
silikat, ale strop drewniany. Akumulacja była dość istotnym parametrem.
A szeroko krytykowana akumulacyjność i cała ta bezwładność cieplna nie jest kompletnie problemem.
Chyba, że ktoś prowadzi wędrowny tryb życia - często w domu ich nie ma. Być może wtedy jakiś tam dyskomfort mógł by wystąpić. A problem ten rozwiązuje zdalne uruchomienia grzania.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
silikat, ale strop drewniany. Akumulacja była dość istotnym parametrem.
A szeroko krytykowana akumulacyjność i cała ta bezwładność cieplna nie jest kompletnie problemem.
Chyba, że ktoś prowadzi wędrowny tryb życia - często w domu ich nie ma. Być może wtedy jakiś tam dyskomfort mógł by wystąpić. A problem ten rozwiązuje zdalne uruchomienia grzania.
Ja jak 20+ lat temu się budowałem, to nie znalazłem projektanta, który by się podpisał pod projektem "ciężkiego" domu (u mnie też fundament płytowy + silikat + strop żelbetowy) posadowionym na XPS-ie (bo "XPS nie wytrzyma").