Taryfa G12 i G12w

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
OK . To trzeba mieć chyba sporo paneli aby spełnić taki warunek .?
Empirycznie jak np u mnie lub tp .jeżeli PC używa rocznie 5 -6 MWh ;
samochód 4 MWh , a dochodzi jeszcze wiele zużycie domowego to tez kilka MWh
Czy to bylo symulowane czy na oko? Akurat mnie to nie dotyczy wiec nie analizowałem
U mnie zużycie w domu to jakieś 3,3 MWh, więc jeśli samochód zużywałby 4, to wystarczyłaby instalacja 7kW.
Niestety nie mam jeszcze elektryka i instalacje mam dużo mniejszą, więc nie sprawdzę empirycznie...

consigliero

Pionier e-mobilności
My mamy paneli prawie 10 i po półrocznym okresie zostaje nam około 3000 kWh do rozliczenia, już nie bardzo wiem co mogę jeszcze z prądu robić ?

Bronek

Pionier e-mobilności
taki filmik Ci polecę, znałeś to wcześniej?

Kupa lat . Ogladalem zaraz po publikacji . Nic się to nie zestarzało .
To Go wypromowało, o czym do teraz sam mówi .
A mnie utwierdziło w kamperowaniu , motocyklizmie i do dzisiaj się potwierdza .To memento dla tych na Forum (mniej) i EW sporo) , co g...o wiedzą i mają , a tylko gadają
No i dla tych co tylko kalkulują: warto nie warto jak się nie opłaca

PS WSPOMINA TAM O BARTOSZEWSKIM I JEGO SŁOWACH!

Last edited:

Ev3

Pionier e-mobilności
OK . To trzeba mieć chyba sporo paneli aby spełnić taki warunek .?
Niekoniecznie, ja mam poniżej 9 kWp i wystarczało.
Aczkolwiek do tej pory dużo ładowałem na darmowych ładowarkach poza domem, a grzanie klimą, w większe mrozy, oraz cw, wspomagam piecem gazowym, więc to pewnie dlatego.
Teraz, gdy już źródełko na ładowanie wyschło, już pewnie nie wystarczy

Ev3

Pionier e-mobilności
taki filmik Ci polecę,
W celu?
Mowa była o liczeniu opłacalności, nie można jej liczyć biorąc pod uwagę tylko jedną stronę medalu.
Więc albo to nie ma znaczenia i NIE liczymy oszczędności na paliwie, albo liczymy TEŻ ewentualne straty we wszystkich innych aspektach.

consigliero

Pionier e-mobilności
Masz pompę ciepła?
Tak jest pompa ciepła ale nie nauczyłem się jej kontrolować aby wymusić pracę w odpowiedniej taryfie, ustawione jest sterowanie pogodowe, dom jest nieduży i chyba dobrze zaizolowany a w tym roku dodatkowo położyłem pianę na poddaszu i powinno być jeszcze lepiej, zwłaszcza dla rekuperatora. Przeszklenia od południa plus rolety powodują że w zimie jak słońce to łapie ciepło a rolety odcinają słońce w lecie. Dzięki temu klimatyzator działa jak chcemy mieć naprawdę zimniej. Piana spowodowala lepsze warunki w domu także w lecie bo na poddaszu przestało być jak w piekarniku. Jeszcze tylko jakieś regały i będzie gdzie robić bałagan. Po roku oczekiwania na zmianę taryfy z powrotem na G11 już mi się nie chce odkręcać tej sytuacji i zostawię tak jak jest płacąc te większe opłaty. Mam też już folię paroizolacyjną to odetnę się od wełny leżącej na legarach, pozostaje mi przeciągnięcie kabla aby go wyprowadzić na zewnątrz po stronie garażu. Jak widać mimo upływu lat prowizorka to chyba mój permanentny stan w życiu

Attachments

• IMG_2652.jpeg
    IMG_2652.jpeg
    427,4 KB · Liczba wyświetleń: 20
  • IMG_2651.jpeg
    IMG_2651.jpeg
    435,4 KB · Liczba wyświetleń: 19

Bronek

Pionier e-mobilności
Fimik to dygresja i warto mieć go na uwadze , że za komfort , przyjemność i możliwości itd , musimy ponieść koszty i że nie wszystko co warto mieć musi być opłacalne .
Ad meritum: To G11 a G12.... to nie ma h...we wsi, aby przy większym zużyciu jak produkcja prądu i posiadaniu ev, co pochłania tyle kWh co pałac , taryfa G11 bylo lepsza od strefowych .

Oczywiście bez tych kombinacji pod publikę , jak limity , pakiety , osłony itp ..
Jeśli kupujemy prąd , to lepiej by było tanio i kwita.
Jak pisalem dla kilku kWH, to wsio rybka , ale tu mówimy czasem o kilkuset kWhna miesiąc .

Przy nadprodukcji, to albo PC albo EV lub coś , co zwiększy autokonsupcje ale zamiast inne energii , czy to gazu czy benzyny . Sprzedawać prąd na tych warunkach co teraz, to ostateczność.
Jako stary prosument mam trochę lepiej, ale te buraki mogą i nas dosięgnąć w imię Prawa i Sprawiedliwości ,niezależnie od tej ostatniej , jako partii . Jak widać niewiele się praktycznie zmieniło, tylko szum na razie jest