Taryfa G12 i G12w

szczur333

Zadomawiam się
g11 - sasiad ma rozliczenie 2 miesieczne wiec dał mi ostatnią fakure (niestety juz przekroczył 1500kWh) a poprzedniej fv nie miał pod reką

energia 69groszy (netto) i zmienna to chyba 32-33grosze - jakosciowa to 1grosz okolo wiec finalna cena brutto 1,30zł za kWh

czy ktos ma takie dane odnosnie g12w (po limicie) ?

krzyss

Pionier e-mobilności
Moge jutro podeslac fakture z g12w, ale jest tak skomplikowana ze nie jestem w stanie sie doliczyc, a i tak musialem skladac reklamacje bo nie robili odczytow tylko jakoes symulacje..

to_masz

Posiadacz elektryka
Kilka lat temu robiłem analizę zmienności ceny (i wpływu składowych) dla użytkownika końcowego u operatora Enea - wszystko co potrzebujesz to przekopać się przez taryfę danego dystrybutra. Wszystkie taryfy publikuje URE:

krzyss

Pionier e-mobilności
g11 - sasiad ma rozliczenie 2 miesieczne wiec dał mi ostatnią fakure (niestety juz przekroczył 1500kWh) a poprzedniej fv nie miał pod reką

energia 69groszy (netto) i zmienna to chyba 32-33grosze - jakosciowa to 1grosz okolo wiec finalna cena brutto 1,30zł za kWh

czy ktos ma takie dane odnosnie g12w (po limicie) ?

W załączeniu rachunek, jak umiesz to policzyc to daj znac ile wychodzi w nocy i ile w dzien :)

Attachments

• fvat1.png
    fvat1.png
    193,4 KB · Liczba wyświetleń: 17
  • fvat2.png
    fvat2.png
    60,4 KB · Liczba wyświetleń: 17
  • fvat3.png
    fvat3.png
    173 KB · Liczba wyświetleń: 9
  • fvat4.png
    fvat4.png
    149,9 KB · Liczba wyświetleń: 17

JED 3City

Fachowiec
Szukam "inteligenta", ktory wieszczyl i przekonywal, ze od lipca bedzie...TANIEJ :mad::mad::mad::mad::mad:
JUZ zaluje, ze sprzedalem ICE - dobrze, ze zona ma hybryde, ktora, niestety, chyba nadal bedzie glownym autem do wozenia dzieci.

Energa:

Cena kWh w G11 wzrasta o...80!!!%.
Reszty nawet nie liczylem.

Bronek

Pionier e-mobilności
Tak to jest bolesne jak się budzimy w prawdziwym życiu a nie na kreche.
FV ratuje ten stan jak ktoś ma
Taryfy strefowe tracą prawie sens przez kolejne zaburzanie rynku limitem ze zniżką, bo potem sprzedawca wali na maxa ile ustawa pozwala .
Poprzednicy zaczęli, nowi nie mogą skończyć tego procederu , gdyz masa ludzi czytaj wyborców z tych ulg jest zadowolona .
Warto posłuchać tego w sumie mėczacego wywodu i nieprzyjemnego, aby zrozumieć dlaczego tak jest.

A elektryk w dalszym ciagu większości się opłaca.

Michal

Moderator
Cena g12 do limitu 1500 kWh o tyle wzrośnie, bo znika limit, ale już po limicie to będzie wzrost o 7%.
W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że energia na potrzeby życiowe podrożeje o te 80%, natomiast energia do ładowania auta o 7%.
Ja w zeszłym roku dokupiłem ~5000 kWh, co daje 3500 kWh poza limitem, a to w zasadzie prawie całą energia, jaką zużyło mi auto na ładowanie w domu.

KrissTMY

Posiadacz elektryka
Szukam "inteligenta", ktory wieszczyl i przekonywal, ze od lipca bedzie...TANIEJ :mad::mad::mad::mad::mad:
JUZ zaluje, ze sprzedalem ICE - dobrze, ze zona ma hybryde, ktora, niestety, chyba nadal bedzie glownym autem do wozenia dzieci.

Energa:

Jak Prezydent podpisze ustawę rządową to będzie taniej.
Prezes URE zobowiązał firmy sprzedające prąd do zmiany taryf. Max cena prądu ma być 50 gr netto za 1 kWh.
W G11 dystrybucja to ok 30 gr za każdą kWh, ale w G12 I G12W około 10 gr. Razem powinno być max 70 gr za prąd, czyli max 15 zł na 100 km.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja mam "system" mentalny obliczeń i kalkulacji inny, abym mógł spać i nie budzić się z krzykiem.

Fotowoltaika daje mi ciepło wody i glikolu w rurach oraz paliwo do samochodu.
Za pranie , lody w zamrażarce i ciepłe posiłki zjedzone przy sztucznym świetle podczas oglądania np telewizji, płacę.
Oczywiście zamortyzowana i staroprosumencka instalacja PV daje takie prawo aby żyć w tym złudnym pseudo ekonomicznym raju.
Niestety prawda jest taka , że mamy bandycką gospodarkę, a nasz Kraj od zarania jest naszym wrogiem i to obojętnie kto nim rządzi.
To wynika z naszej mentalności , ciasnocie umysłów ludzi mających władzę. Potrzeby sterownia wszystkim (homo sov)
Zobaczcie jaki mamy potencjał jako Obywatele ! TYLE KRADLI a jednak nie rozkradli.
Pomimo tych nieudaczników na górze ludzie sobie radzą w większości.
Polityka energetyczna , konkretnie sprzedaż detaliczna jest skierowana do tych którym w życiu nie wyszło, a tych jest akurat tyle, by móc jak ogon machać psem .
Jest jak jest , bardziej zapobiegliwi kupują np domy w Hiszpani :)