Może ktoś mi podpowie/wyliczy czy lepiej ładować auto w nocnej taryfie czy w ciągu dnia jak pracuje FV ?
Najlepiej mieć wallboxa zintegrowanego z PV który ładuje w ciągu dnia taką mocą, ile aktualnie produkuje PV (albo ustawić ręcznie żeby nie przekraczać produkcji z PV).Może ktoś mi podpowie/wyliczy czy lepiej ładować auto w nocnej taryfie czy w ciągu dnia jak pracuje FV ?
Jeszcze lepiej miec magazyn energiiNajlepiej mieć wallboxa zintegrowanego z PV który ładuje w ciągu dnia taką mocą, ile aktualnie produkuje PV (albo ustawić ręcznie żeby nie przekraczać produkcji z PV).
Sam musisz to policzycMoże ktoś mi podpowie/wyliczy czy lepiej ładować auto w nocnej taryfie czy w ciągu dnia jak pracuje FV ?
Na starych zasadach to tak w sumie niekoniecznie lepiejJeszcze lepiej miec magazyn energii
wtedy ladujesz w ciagu dnia i wieczorem i noca.
Tak bo wydasz na magazyn i masz podobne straty jak to co zabieraja w ramach starego prosumentaJeszcze lepiej miec magazyn energii
wtedy ladujesz w ciagu dnia i wieczorem i noca.
Bardzo zależy od mocy PV, tego czy jesteś na starych, czy nowych zasadach rozliczania, jaką masz autokonsumpcję poza elektrykiem, jakie "zrobią się" stawki na energię na koniec miesiąca. Masz do wyboru oddanie energii do sieci za te 0.30 PLN, albo użycie jej do naładowania samochodu. Strzelam, że ta druga opcja będzie dla ciebie bardziej opłacalna.Może ktoś mi podpowie/wyliczy czy lepiej ładować auto w nocnej taryfie czy w ciągu dnia jak pracuje FV ?
Jeśli jesteś na starych zasadach i dokupujesz energię to lepiej było ładować w nocy, żeby nie wyszło że musisz dokupić drogiej. Sam ładowałem nadwyżkami w pierwszej połowie 2023 i sie zorientowałem ze to nie ma sensu, tylko w okienku 13-15 mialo sens ładowanie nadwyżką w takim wypadku.Może ktoś mi podpowie/wyliczy czy lepiej ładować auto w nocnej taryfie czy w ciągu dnia jak pracuje FV ?
To nie są wyliczenia tylko realne ceny energii. Pokazałem że za energię w sierpniu 2022 zakład energetyczny średnio zapłacił 0,70 PLN/kWh, do tego trzeba doliczyc marże, koszty przesyłu i VAT i wychodzi że za energię pobraną w sierpniu 2023 trzeba było zapłacić 1,7 PLN/kWh brutto ze wszystkim żeby to miało sens dla spółek energetycznych (a cena za cały rok bez dopłat była 1,2-1,4zł) a za energię pobraną w maju 2024 0,78 PLN/kWh. Oczywiście to musi być uśrednione na cały rok. Jeśli trendy się utrzymają to w G11 ze wszystkimi opłatami VATami itd powinno byc 0,8-1zł/kWh, narazie mamy 1,18-1,33 bo spółki odrabiają straty i jest duże ryzyko wahań cen. Jeśli klient weźmie ryzyko na siebie idąc w dynamiczne taryfy od sierpnia to cena może być dużo niższa ponieważ cała energia dla takich klientów będzie oparta o tegoroczne ceny na RND. a nie w dużej mierze o zeszłoroczneTymczasem w realnym swiecie, G11 w Energa:
16.02 - 21.04: 0.91 PLN/kWh.
"Uwielbiam" takie wyliczenia, jak powyzej.![]()