Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne

bragyou

Posiadacz elektryka
Nie mam fotowoltaiki, magazynu i nie, nie żałuję. Na razie super oszczędności nie mam, ale i tak wychodzę w totalu taniej niż w enea. W dodatku standardowe codzienne czynności, które pobierają najwięcej energii są robione w tańszych godzinach bez wielkiego planowania.

cwireq

Posiadacz elektryka
Nie mam fotowoltaiki, magazynu i nie, nie żałuję. Na razie super oszczędności nie mam, ale i tak wychodzę w totalu taniej niż w enea. W dodatku standardowe codzienne czynności, które pobierają najwięcej energii są robione w tańszych godzinach bez wielkiego planowania.
W sumie póki jest tarcza Pstryk to nawet bez magazynu to można tylko zaoszczędzić. Więcej jak w PGE się nie zapłaci, w najgorszym przypadku tyle samo.

Masta20PL

Zadomawiam się
Ja nie mam ani pv ani magazynu. Chyba posiadanie magazynu bez paneli jest nielegalne? Mam ostatni rachunek z energii za maj. 85 brutto za 1kwh taryfa g12w. Teraz od czerwca 95 brutto w pstryku, zobaczymy jak to się rozwinie.

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
Ja nie mam ani pv ani magazynu. Chyba posiadanie magazynu bez paneli jest nielegalne? Mam ostatni rachunek z energii za maj. 85 brutto za 1kwh taryfa g12w. Teraz od czerwca 95 brutto w pstryku, zobaczymy jak to się rozwinie.
Możesz mieć magazyn tylko nie możesz z niego oddawać energi do sieci.
Czyli to musi byc magazyn "offgrid" który tylko z sieci ładuje się.
W sumie to moze korzystniej wyjsc niż kladzenie paneli na dachu.
Generalnie bzdura np w uk (admin 😉) robia tak wirtualny magazyn zdaje sie?

cwireq

Posiadacz elektryka
Mi fakturka wpadła za maj i jakoś ją musze przeboleć. Nota bene ustawodawca powinien pozwolić oplacac koszty dystrybucji za pomoca depozytu konsumenckiego...

Attachments

• Screenshot_20250606_160155_Pstryk.jpg
    Screenshot_20250606_160155_Pstryk.jpg
    308,1 KB · Liczba wyświetleń: 0

nabrU

Moderator
Generalnie bzdura np w uk (admin 😉) robia tak wirtualny magazyn zdaje sie?

Jeśli to do mnie z tym UK ;), to tutaj nikt z operatorów nie oferuje 'wirtualnego magazynu'. Płacą po prostu za eksport i magazyn można mieć bez FV i eksportować.