Tauron - blokada środków

slaveq

Pionier e-mobilności
Cześć, wczoraj ładowałem się na słupku taurona i zmienili coś w aplikacji. Płatności obsługuje teraz autopay i od razu blokuje 40 zł. Do tego do teraz mi nie zwrócili różnicy (inni jakoś potrafią to zrobić od razu). I stąd moje pytanie czy środki są blokowane na jakiś czas czy to jest ściągane na poczet przyszłych opłat?

Ev3

Pionier e-mobilności
Cześć, wczoraj ładowałem się na słupku taurona i zmienili coś w aplikacji. Płatności obsługuje teraz autopay i od razu blokuje 40 zł.
Nadal trzeba autoryzować każde ładowanie z osobna, czy już to jakoś unormalnili?

Ev3

Pionier e-mobilności
Ale kazał autoryzować też transakcję, czy tylko przy dodawaniu karty?

marco_25

Pionier e-mobilności
Autoryzują transakcje Tauron, tylko pierwsze pobranie z karty jest z autoryzacją bankową - limit kwoty "ładowania" sam wybierasz w aplikacji. Kwota jaka jest pobierana na kWh to ok 90% limitu jaki podajesz bo jak stwierdziła infolinia dzięki temu wiadomo że klient nie będzie musiał nic dopłacać :) także polecam dodać ok 10%. Zwrot środków trwa 3 dni za pierwszym razem zwrot za każdą koleją sesje następuje do godziny i jest wyrównany do właściwej kwoty równej ilości pogranej energii. Ważne jest to, że nie jest to korekta tylko zmiana poprzedniego pobrania, także na rachunku wygląda jakby nie było potrącenia.

Metoda słaba ale cena to wynagradza :) następne usprawnienie z fakturą, jeszcze dwa miesiące temu była zbiorcza pod koniec miesiąca teraz za każde ładownie osobno :(

Ev3

Pionier e-mobilności
Autoryzują transakcje Tauron, tylko pierwsze pobranie z karty jest z autoryzacją bankową -
Ale że teraz, po zmianach?
Bo do tej pory każdorazowo autoryzowało mi kartę, przed każdym ładowaniem.

marco_25

Pionier e-mobilności
Ale że teraz, po zmianach?
Bo do tej pory każdorazowo autoryzowało mi kartę, przed każdym ładowaniem.
To może wynikać z środków bezpieczeństwa stosowanych w Twoim banku. Do takich usług używam revoluta bo mam większą kontrolę nad obciążeniami. Jedno kliknięcie i karty nie ma. Polecam do rozważenia.

abes99

Posiadacz elektryka
Jak się niedawno ładowałem na Tauronie, to też miałem taką dziwną weryfikację. Nie tylko kod z SMSa, a dodatkowo przepisać bodajże 3 wyrazy + zbitkę losowych liter. Dodatkowo ładowanie po chwili stanęło i zdziwiony musiałem odpalać ponownie. Nie zauważyłem za pierwszym razem paska z wyborem kwoty, do której autoryzujemy, a domyślnie miałem 10zł (rzadko się na Tauronie ładuję). Za drugim razem też miałem taką pełną weryfikację transakcji kartą (mBank).

Ev3

Pionier e-mobilności
To może wynikać z środków bezpieczeństwa stosowanych w Twoim banku.
Nie.
Przy GW ta sama karta nie daje takich efektów.

Po prostu jest autoryzowana raz, a nie przy każdej transakcji.
Tauron coś zdecydowanie pokręcił, efekt to każdorazowa autoryzacja.