Tauron ułatwia czytanie rachunków!!!

nnnnn

Pionier e-mobilności
Znalezione w sieci na swoim e-liczniku:D

W końcu rachunki od taurona będą czytelniejsze, ponieważ udostępnili dane zbilansowane. Na wykresie można sobie podejrzeć wartości energii pobranej zbilansowanej i oddanej zbilansowanej. Sprawdzałem na wstecznych fakturach rozliczeniowych i wszystko się zgadza. Już nie trzeba klepać samemu Excela.

Gdyby jeszcze tylko transformatory budowali odrobinę szybciej, nie mógłbym już narzekać:)

1698688091824.png

slaveq

Pionier e-mobilności
Nic z tego nadal nie rozumiem. Mam takie wartości za okres czerwiec 2022 - czerwiec 2023:
1698701248162.png

Jak to rozumieć? Gdzie mam ilość energii za którą zapłacę na czysto? Z tego co widzę odczyty T1 i T2 nie zmieniają się w czasie i są ostatnimi wartościami dla mojego licznika.

andrzejkla

Zadomawiam się
Nic z tego nadal nie rozumiem. Mam takie wartości za okres czerwiec 2022 - czerwiec 2023:
View attachment 14092
Jak to rozumieć? Gdzie mam ilość energii za którą zapłacę na czysto? Z tego co widzę odczyty T1 i T2 nie zmieniają się w czasie i są ostatnimi wartościami dla mojego licznika.

W twoim przypadku bilansowanie zmniejszyło energię oddaną i pobraną o około 241.9 kWh
A do zapłaty
Do magazynu trafiło 4109,3 x80% =3287,4
Pobrałeś 5413,9
Zatem do zapłaty 5413,9 - 3287,4= 2126,5
Jeżeli na początku okresu miałeś pusty magazyn.
Jeżeli coś jeszcze było w magazynie na początku roku to o tyle jeszcze mniej.

nnnnn

Pionier e-mobilności
View attachment 14092
tak jak @andrzejkla wyjaśnił, teraz wystarczy spojrzeć na wartość pobrane po zbilansowaniu i odjąć od tego 0.8 (lub 0.7 - zależy jaki mnożnik) * energia oddana po zbilansowaniu i otrzymujesz ilość energii za którą zapłacisz. Te same dane dało się wcześniej wyciągnąć z plików godzinowych poszczególnych miesiecy ale wymagało chwilę pracy.

nabrU

Moderator
A co to jest energia zbilansowana w tym kontekście - pytam serio... Doktoratu z 'kumania polskich faktur elektrycznych' robić nie chcę, więc proszę o w miarę prostą odpowiedź ;)

abes99

Posiadacz elektryka
Chodzi o bilansowanie międzyfazowe. Tauronowskie liczniki nie potrafią tego robić wektorowo w czasie rzeczywistym, więc bilansowanie dokonuje się w systemie rozliczeniowym, w oknie jednogodzinowym (odczyt licznika jest co 15 minut).

Z grubsza chodzi o to, że produkując z fotowoltaiki trójfazowej 3kW (czyli po 1kW na fazie) w czasie 1 godziny, a jednocześnie pobierając 4kW z jednej fazy, licznik zapisze Ci 2kWh oddane do sieci (z nieobciążonych faz) i 3kWh pobrane (dobrane do tej obciążonej fazy). Po przepuszczeniu tego przez system bilansowania międzyfazowego finalnie zostanie rozliczone 0kWh oddane do sieci i 1kWh pobrana z sieci. Czyli korzystniej dla użytkownika, bo z oddanej do sieci możemy odebrać 80 lub 70% (w zależności od mocy instalacji).

Problem zaczął się pojawiać, bo ludzie dostawali rozliczenia w których ilości energii nie zgadzały się z odczytami licznika, a to właśnie się bierze z bilansowania międzyfazowego przeprowadzanego w systemie rozliczeniowym, a nie bezpośrednio w liczniku (PGE ma chyba liczniki z bilansowaniem wektorowym w liczniku).

slaveq

Pionier e-mobilności
Dzięki za odpowiedź, zakładam, że w magazynie nic nie mam bo mój okres rozliczeniowy zamyka się od czerwca do czerwaca. Czyli nie jest źle jak na dwa EV i zasilanie domu :).