Telefon jako kluczyk vs zasięg bluetooth i ładowanie indukcyjne.

ypl

Pionier e-mobilności
mozna uzyc UWB w telefonie ale nie kazdy to ma i chyba tylko Tesla 3 HL i X to obsluguje wtedy do 120m podobno zasiegu ma.
Nie wiem czy bym chciał mieć aż 120 metrów zasięgu. U mnie na androidzie jest raczej tak że aż za długo czeka z zamknięciem auta wolałbym żeby robił to szybciej (w sensie dość daleko muszę odejść od auta).

Bronek

Pionier e-mobilności
To jest jak zasieg pilota. Miałem takiego ze 100m, strach go bylo nosić w kieszeni (nie miał zabezpieczenia guzików ). Kilka razy sam odpalił w ciasnych spodniach , potem już mu nie ufałem.
W Tesli jak odchodzę to nasuchuję dźwięku zamknięcia. Jest czasem ok 10 m

piotrpo

Pionier e-mobilności
Jeżeli mnie pamięć nie myli, to BT od którejś tam wersji wspiera pomiar odległości pomiędzy urządzeniami. Czyli to, że teoretyczny zasięg wynosi 100m, nie oznacza, że tak to zostanie zaimplementowane.
Sprawdziłem - pomiar odległości jest zdolnością UWB. Czy i jak zostało to użyte przez Teslę - nie wiem. Jeżeli wrzucą zmiany do Androida, to może coś więcej uda mi się rozkminić.

Last edited:

Kszychu

Pionier e-mobilności
U mnie zamyka się bardzo szybko. Jak podjeżdżam pod garaż i wychodzę go otworzyć to najczęściej auto mi się zamyka. Więc dosłownie 5-10 metrów mu wystarczy do zamknięcia się. Nawet bym powiedział że jest bardzo nadgorliwy i bierze pod uwagę też czas, bo często jestem blisko auta ale robię coś dookoła i się zamyka

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Pytanie, a KeyFob też obsługuje UWB ? :)