Zmusza, zmusza - jak chcesz dotację na budowę to musisz to robić wg wytycznych rządowych:Jeśli płacenie kartą nie jest właściwym rozwiązaniem to dlaczego w USA po unifikacji złącza wszyscy operatorzy łącznie z Teslą idą w nowe ładowarki z terminalami płatniczymi? Tam ich nikt do tego nie przymusza jak ta zła UE.
Po pierwsze wytyczne które cytujesz obowiązują od 2018 roku więc dlaczego do tej pory nie trzeba było terminali a teraz są?Zmusza, zmusza - jak chcesz dotację na budowę to musisz to robić wg wytycznych rządowych:
Stacja ładowania i tak musi być podpięta do Internetu, terminal płatniczy nie będzie działać off line, więc nie ma tutaj żadnych korzyści z zastosowania terminala.
Mając roaming masz wszystkie rachunki za ładowanie w jednej apce np. Twojego producenta samochodu, statystyki ładowania, bieżący podgląd sesji ładowania wraz z kosztem, powiadomienia o naliczaniu kar za blokowanie stacji, itd.
Także roaming jest zawsze lepszy od terminala, który nie daje Ci powyższych korzyści, a dodatkowo musisz się uczyć interfejsu obsługi kolejnej stacji.
Niech zrobią wymóg roamingu to miałoby sens.
Wiadomo na 100%, że odlewy jak w Y. Więcej kamer, ale czy 360, nie wiem, bo to sprawa licencyjna. Podobno wentylowane fotele z przodu. I cena mniejsza wg mnie o 7-8%. Baterie CATL 66 kWhDla mnie sensem zmiany byla by
1. Niższa cena lub/i
2. Duża zmiana konstrukcji, np odlewy, klapa bagażnika, zawieszenie, bateria lub całe auto inne
3. Komfort i obsługa czyli kamera np 360 / lub hud, fotele wentylowane
4....cos konkretnego, nawet światła matrycowe mniej są istotne.
Reszta kompletnie nie warta tej zadymy, chyba że czymś zaskoczą? Nie mam pomyslu...