Tesla 3 facelift 2023

inter

Pionier e-mobilności
Teraz czekamy, co sie fajnego pojawi na inventory.

Halisep

Posiadacz elektryka
  • Zasięg? (nie wiem czy to faktycznie będzie odczuwalne)
Jak wiosną zmieniłem opony w mojej tesli na te, które teraz będą w Tm3 (hankook ion evo), to poczułem różnicę. Z grubsza jakieś 1kWh/100km mniej niż na michelinach PS4. Hałas też odczuwalnie mniejszy. Ale coś za coś. Mają o wiele gorszą przyczepność na mokrej nawierzchni.

inter

Pionier e-mobilności
Jak wiosną zmieniłem opony w mojej tesli na te, które teraz będą w Tm3 (hankook ion evo), to poczułem różnicę. Z grubsza jakieś 1kWh/100km mniej niż na michelinach PS4. Hałas też odczuwalnie mniejszy. Ale coś za coś. Mają o wiele gorszą przyczepność na mokrej nawierzchni.
Generalnie Nowa 3 ma lepszy współczynnik oporu powietrza, a zasięg aż tak mocno nie wzrósł.

inter

Pionier e-mobilności
Na plus: zmiana zawieszenia, wyciszenie i wentylowane fotele.
Co ciekawe bateria i zespół napędowy zostają bez zmian.
Ale zmniejszyli prędkośc maksymalną do 201 km/h

Halisep

Posiadacz elektryka
Generalnie Nowa 3 ma lepszy współczynnik oporu powietrza, a zasięg aż tak mocno nie wzrósł.
Mam większe koła 😉 wychodzi jakieś 5% mniejsze zużycie. Nowa Tm3 ma być o 8% bardziej efektywna, więc jak dla mnie wszystko się zgadza. Nowe kołpaki, nowy zderzak i mamy dodatkowe 3%.

inter

Pionier e-mobilności
Mam większe koła 😉 wychodzi jakieś 5% mniejsze zużycie. Nowa Tm3 ma być o 8% bardziej efektywna, więc jak dla mnie wszystko się zgadza. Nowe kołpaki, nowy zderzak i mamy dodatkowe 3%.
Ja celuje w TM3HL LR, z 18" i prognozuje zasięg 678 km. Jak faktycznie będzie 500 to jest super.

inter

Pionier e-mobilności
Podsumowanie ode mnie.
Plusy nowej wersji:
  • Ekran z tyłu! 0_o (tego chyba nikt się nie spodziewał)
  • Wentylowane siedzenia!
  • Wyciszenie
  • Zasięg? (nie wiem czy to faktycznie będzie odczuwalne)
Minusy:
  • Wygląd :p (chiński)
  • Brak dźwigni przy kierownicy
  • Ledy
Zapomniałeś o przedniej kamerze w zderzaku :) Dziwne że się nie chwalą.
Na reklamówkach kamera widoczna, a na pokazie w Oslo, nie widać tych kamer.
3e992f836d0e37e2a172c49f39535fa01289ccfb_2_690x463.jpeg

Last edited:

inter

Pionier e-mobilności
Na 3 nie działaja linki polecające, wygląda na to że liczą na duży odzew. Nowa 3 ma sie sama sprzedawać.

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Ja się wstrzymuje z zakupem MY LR bo chcę to odświeżenie również. Chcę hw4, lepsze kamery oraz ambient i wentylowane siedzenia + możliwość WYŁĄCZENIA BOCZNEGO NAWIEWU. !:)