Tesla 3 HL LR - dziwny dźwięk po przyspieszaniu

SpalinowyRebel

Zadomawiam się
Cześć, zauważyłem wczoraj że przy przyspieszaniu i zwalnianiu odpala się w samochodzie jakiś dziwny dźwięk, który po czasie zanika. Problem pojawia się za każdym razem. Spotkał się ktoś z czymś takim?

Attachments

• copy_57CC1FF5-C7F4-4041-AF38-00A24351F7FB.mov
    7,2 MB · Liczba wyświetleń: 0

CezaryT

Tesla Model 3 Highland LR
Nie będzie to czasem wentylator chłodnicy baterii? Wydaje mi się, że kiedyś mi wpadł w uszy podobny dźwięk przy takim dynamicznym przyspieszaniu. Natomiast przy włączonym radiu jest on dla mnie niesłyszalny albo bardzo słabo. Tak na logikę sobie go tłumaczyłem, że kiedy bateria dostaje duże obciążenie to jej temperatura rośnie, a że startujesz od zera to nie ma naturalnego chłodzenia powietrzem i być może zapobiegawczo uruchamiany jest wentylator.

Ponadto identyczny dźwięk wentylatora słyszę w trakcie ładowania baterii na szybkich ładowarkach. Dźwięk ten występował od pierwszego dnia kiedy odebrałem swojego HL więc wydawał się dla mnie naturalnym.

ciastek

Pionier e-mobilności
Obstawiam pompę. Ciężko ocenić, na ile jej dźwięk jest w normie, ale nie brzmi jakoś głośno. Powiedziałbym, że to normalny dźwięk.
By się upewnić wejdź w tryb serwisowy i poszukaj ekranu jak na obrazku. Widać tam obroty “PT Pump” i “Battery Pump”. Zauważysz, że ich obroty wzrastają przy gwałtownym przyspieszaniu. Zwróć uwagę, czy dźwięk zanika przy spadku ich obrotów.
1731277473538.jpeg

adamq

Fachowiec
Podobnie jak @ciastek obstawiam pompę ciepła. Podobny dźwięk jest u mnie podczas podgrzewania baterii lub gdy wnętrze samochodu nie jest zagrzane (nie włączyłem wcześniej przygotowania pojazdu). Poniżej materiał dźwiękowy z instrukcji:

Silnik wydaje odgłosy brzęczenia lub świstu podczas prowadzenia do stacji Supercharger.

W trakcie prowadzenia do ładowarki Supercharger (lub w niektórych regionach do szybkiej ładowarki innego producenta) pojazd Model 3 przygotowuje akumulator do ładowania. Dzięki temu w chwili dojechania akumulator będzie miał optymalną temperaturę, co pozwoli skrócić czas ładowania. W niektórych sytuacjach (np. w niskich temperaturach) silnik(i) oraz inne podzespoły mogą wydawać odgłosy pracy, np. brzęczenie lub świst, ponieważ wytwarzają ciepło wymagane do ogrzania akumulatora.

ciastek

Pionier e-mobilności
Podobny dźwięk jest u mnie podczas podgrzewania baterii lub gdy wnętrze samochodu nie jest zagrzane (nie włączyłem wcześniej przygotowania pojazdu).
Podejrzewam, że mówisz o sprężarce klimatyzacji. Jej pracę można podejrzeć na innym ekranie w service mode w sekcji "thermal". Nie mam screena pod ręką.
EDIT: O, znalazłem user guide do service mode, a tam screen:
1731280187924.png

SpalinowyRebel

Zadomawiam się
Nie udało mi się sprawdzić tych parametrów w service mode bo włączony był tryb ograniczenia do prędkości 11km/h o którym się dowiedziałem jak wyjechałem już na ulicę. xd Jutro spróbuję ponownie i spróbuję wyłączyć to ograniczenie, chyba że serwis odezwie się szybciej. Dzięki za porady