Tesla 3 zasięg

Poldek

Fachowiec
W wakacje trochę pojeździłem, duży wpływ wpływ na zasięg ma:

- prędkość samochodu (wg mnie najbardziej optymalna to 120km/h)
- wektor wiatru
- zmiana wysokości npm.
- Klimatyzacja/ogrzewanie
- ciśnienie w oponach
- temperatura - gestosc powietrza
- masa pojazdu
- deszcz/snieg
- obecność kołpaków aero +5%

Michal

Moderator
Wrzuciłem kiedyś post o wpływie wiatru na zużycie energii na podstawie danych zbieranych przez ABRP:

karol.kar

Pionier e-mobilności
W wakacje trochę pojeździłem, duży wpływ wpływ na zasięg ma:

- prędkość samochodu (wg mnie najbardziej optymalna to 120km/h)
Z tego wszystkiego najważniejszym czynnikiem jest prędkość, reszta można powiedzieć, że w stosunku do prędkości jest pomijalna.
W Tesli prędkość jest wg GPS tak więc 120 to jakieś 125 licznikowe (w spaliniakach).

Last edited:

Michal

Moderator
Karolowi chodziło chyba o to, że 120 w Tesli to licznikowe 125 w ICE :p

reszta można powiedzieć, że w stosunku do prędkości jest pomijalna

Nie całkiem, te dwa zdecydowanie nie są pomijalne:
zmiana wysokości npm
deszcz/snieg

Jeżdżenie pod górę / z górki ma ogromny wpływ. Zobaczysz to jak wjedziesz na górską przełęcz, a potem z niej zjedziesz.

Deszcz/śnieg w moim subiektywnym odczuciu oznacza, że na autostradzie trzeba jechać o 10-15 km/h wolniej, żeby mieć podobny zasięg (115 km/h w deszczu daje podobny zasięg co 130 km/h bez niego). Oczywiście, dużo zależy od tego jak mocny ten deszcz, etc.

karol.kar

Pionier e-mobilności
Jeżdżenie pod górę / z górki ma ogromny wpływ. Zobaczysz to jak wjedziesz na górską przełęcz, a potem z niej zjedziesz.
Jazda pod górkę ma oczywiście większe zużycie bo pokonujesz grawitację, natomiast potem z górki masz odzyskanie energii.
(energia potencjalna)

Deszcz/śnieg w moim subiektywnym odczuciu oznacza, że na autostradzie trzeba jechać o 10-15 km/h wolniej, żeby mieć podobny zasięg (115 km/h w deszczu daje podobny zasięg co 130 km/h bez niego). Oczywiście, dużo zależy od tego jak mocny ten deszcz, etc.
Sam podałeś, że zmiana prędkości załatwia temat tak więc nadal moje twierdzenie jest zgodne :)