TESLA - ciekawostki

daniel

Señor Meme Officer
Spalinowe tak nie potrafią:
Jak nie potrafią. Potrafią nawet kilkadziesiąt kilometrów tak jechać.
To jest jakieś 20-25% zasięgu Tesli. Badum, tss.

daniel

Señor Meme Officer
Dzisiaj wracając do domu Tesla poradziła mi, żebym ustawił 22 stopnie, żeby zaoszczędzić 0,4km zasięgu. Myślę sobie, mam 18 stopni, co to za czary, spróbuję. Może pompa pracuje wydajniej w tej temperaturze? No i oczywiście okazało się, że zeżarło 4 dodatkowe kilometry.
Dziwna rada. Może niedokładnie przeczytałem, bo jednak starałem się patrzeć przez szybę do przodu, więc mogłem coś pokręcić.IMG_20230125_130134.jpg

daniel

Señor Meme Officer
To przez tego santa clausa. Taka promocja post świąteczna… 🤣
Renifery się grzały.
Córka z tyłu wołała, że jej za gorąco. Mi też było, bo oboje siedzieliśmy w kurtkach, ale musiałem to zrobić w imię nauki.
Przy okazji byłem zaskoczony, bo normalnie jeżdżę na procentach, a po przełączeniu na kilometry ekran energii też się zmienił na tę jednostkę. Jak teraz pomyślę o tym to logiczne, ale w sumie to mnie to zaskoczyło. Najbardziej chciałbym zobaczyć tam kWh. Kilometrów są bezużyteczne jak widać, bo trasa 28, a zużytych 40, a procenty to takie szacowanie, ze nie wiadomo ile właściwie jeszcze zostało.

daniel

Señor Meme Officer
Chodzi o dogrzanie baterii lub odwrotnie o odprowadzenie z niej ciepła (tak moze byc po ostrej jeździe ) ? Te to miałem pare razy i tez w chlodne dni
Raczej dogrzanie w takim razie, bo jechałem spokojnie krajówkami na relatywnie krótkim dystansie.
Tylko jak to miało pomóc. Wiedział jak długa jest trasa, bo ustawiłem ją w nawigacji.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja mam to wszystko w nosie. Trojka mi palila od 20 do 25 a X mi jara od 24 do 29 i wyżej i to mi wystarcza. Raz tak raz siak. Tesla podaje ile mam i dokąd m/w dojadę i robi to bardzo dobrze zależnie od stylu jazdy. Jak mam fantazje to i spalanie idzie w górę. I od pory roku itp
Te analizy to dla mnie ciekawostka, gdybym chciał oszczędzać kupił bym 15 letniego Merca w dobrym stanie. O Passqcie nie wspomnę