Tesla - demo/używane/nowe?

MacAlpha

Nowy na Forum
Dzień dobry,
Rozważamy zakup auta dla żony.
Aktualnie jeździ BMW X3 xdrive 20d

W związku z tym,że w ciągu dnia jej trasa to dom --> przedszkole--> szkoła --> dom, ustaliliśmy,że elektryk będzie najlepszym rozwiązaniem.

Chciałbym poradzić się czy kupić wersję z napędem na tył czy raczej szukać AWD?
Czy warto iść w stronę aut demo?

Dzięki i pozdrawiam!

p.j.s

Fachowiec
Dzień dobry,
Rozważamy zakup auta dla żony.
Aktualnie jeździ BMW X3 xdrive 20d

W związku z tym,że w ciągu dnia jej trasa to dom --> przedszkole--> szkoła --> dom, ustaliliśmy,że elektryk będzie najlepszym rozwiązaniem.

Chciałbym poradzić się czy kupić wersję z napędem na tył czy raczej szukać AWD?
Czy warto iść w stronę aut demo?

Dzięki i pozdrawiam!
Odpowiem: to zależy. Jeśli to tylko trasa dom - szkoła - przedszkole - zakupy i mieszkacie w mieście to starczy RWD, ale jeśli mieszkacie w górach to lepiej AWD i często wykorzystujecie AWD to bierzcie AWD :)

nabrU

Moderator
A ja włożę kij w mrowisko :devilish:
Żadna Tesla nie nadaje się na miejskie wozidło rodzinne ze względu na nieciekawy promień skrętu. Jeśli ktoś miał okazję jeździć czymś na platformie MEB od VAG i Teslą będzie wiedział o czym mowa.

Ja bym do takiego celu brał Explorera RWD (czyli też MEB), może jeszcze tanio jest w programie Ambasador.

p.j.s

Fachowiec
A ja włożę kij w mrowisko :devilish:
Żadna Tesla nie nadaje się na miejskie wozidło rodzinne ze względu na nieciekawy promień skrętu. Jeśli ktoś miał okazję jeździć czymś na platformie MEB od VAG i Teslą będzie wiedział o czym mowa.

Ja bym do takiego celu brał Explorera RWD (czyli też MEB), może jeszcze tanio jest w programie Ambasador.
Powiedziałbym że dużo zależy od indywidualnych sytuacji - jak ktoś mieszka w centrum dużego miasta, parkuje pod blokiem gdzie każdy cm na parkingu się liczy to Teslą będzie trudniej.
W mniejszych miejscowościach / terenach podmiejskich ten mały promień skrętu aż tak nie przeszkadza (własny parking pod domem, większe odległości na ulicach / parkingach / pod szkołą nie ma ciasnoty).

nabrU

Moderator
Zgoda, stąd OP będzie najlepiej wiedział jak to jest z przestrzenią do parkowania. Choć szkoły czy przedszkola to raczej chyba nie jest parking jak w supermarkecie tylko raczej 'kilka miejsc na krzyż'.

p.j.s

Fachowiec
Zgoda, stąd OP będzie najlepiej wiedział jak to jest z przestrzenią do parkowania. Choć szkoły czy przedszkola to raczej chyba nie jest parking jak w supermarkecie tylko raczej 'kilka miejsc na krzyż'.
Te kilka miejsc na krzyż to chyba jest pod każdą szkołą, myślę że do ogarnięcia każdym pojazdem.