Piter

Posiadacz elektryka
Michał żadna sraczka tylko wkurza fakt narzucania terminów przez Teslę. Mogliby dać info, że wysyłają kwity i proszą o kontakt po rejestracji celem umówienia terminu odbioru. A tak to wszystko na styk i człowiek nie wie czy leasing się wyrobi i ma planować czas wolny na odbiór itp. Każdy z nas pracuje i ma swoje obowiązki... Tylko tyle i aż tyle.
Przecież jak masz auto zapłacone i zarejestrowane to sobie możesz sam ustalić termin i poinformować Teslę ze będziesz w tym konkretnym dniu. Nie dajmy się zwariować z tą Teslą.

Piter

Posiadacz elektryka
Tu nie chodzi o obrażanie się bo to tylko samochód, jak nie ten to będzie pewnie inny, ale o stracony czas i kompletnie nie transparentną zasadę przydziału aut. W Skodzie jak zamawiałem Octavię plug-in to po upływie 2 miesięcy od planowanego terminu miałem telefon że mogę zrezygnować z zamówienia (żebym z nieskończoność nie czekał) bo mają jakąś większą obsuwę z półprzewodnikami i oddali mi 5000 zł wpłaconej zaliczki.
W Tesli do końca nic nie wiadomo (można mieć auto zarówno po miesiącu od zamówienia jak i po roku). Szczególnie że same punkty wydawania aut za bardzo nie mają wpływu to co się dzieje z zamówieniami i do kogo uśmiechnie się los. Mają realizować wydawanie aut zgodnie z przyjętymi zasadami i robią co mogą, nie ma do nich nic do zarzucenia.

Tak więc dzisiejsze popołudnie spędziłem przed komputerem i chyba wracam do jakiegoś crossovera HEV (wybrałem 3 modele które mogę mieć nawet za miesiąc) więc nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
W przyszłym tygodniu jazdy testowe, decyzja i mam nadzieję szybszy odbiór niż w przypadku Tesli zamówionej w styczniu tego roku.
Pewnie kiedyś wrócę do tej marki, bo auto ma coś w sobie i po jeździe Teslą każdy inny elektryk to już nie to samo :)
Nie rób tego - bedziesz żałował. Inne elektryki to takie podróbki Tesli nie obrażając nikogo. Nie masz pewności że też nie będzie obsuwy. Masz super cenę na Teslę, niewiele na niej stracisz, traktuj to jako inwestycję. A po odbiorze szybko zapomnisz że tak długo czekałeś.

krzyss

Pionier e-mobilności
Jeszcze są różne felgi i hak. Musi byc jednak jakaś różnica miedzy waszymi zamówieniami.

Swoja droga, ciekawe czy samochodu wyjeżdżają z fabryki z FSD i czy jest to traktowane jako różnica w zamówieniach. Skoro można ta funkcje dokupić to dlaczego w dostępnych samochodach są z FSD i bez? Gdyby był to rzut na kasę to wszystkie z dostępnych aut miałyby FSD 🤷🏼
Mysle ze ktos zamowil z FSD a Warszawa nic nie moze zrobic, oni naprawde nic nie wiedza.
Przyjechalo auto w tej specyfikacji to takie wystawili.
Normalne dla mnie by bylo ze wylaczaja dla tego VINu FSD i sprzedaja taniej, ale widac ich system tego nie przewiduje.

Michal

Moderator
Ja mam podejrzenie, że FSD i ten lepszy AP, to takie trochę chwyty marketingowe i dodają te opcję do części aut dostępnych od ręki, żeby je szybciej sprzedać. Tylko wciąż mają niestety taki problem, że nie mogą tego dodać bez podnoszenia ceny, bo centrala tego pilnuje - w kodzie strony widać jak cena się wylicza ze składowych (podstawa + LR + lakier + koła + FSD).

Szymek

Fachowiec
Na 100% się nie dowiemy ale obawiam się ze nie odbiorę identyczne konfiguracji z której ktoś zrezygnował bo ma FSD a moja nie ma. Do całej tej loterii dochodzi kolejna zmienna ktora zmniejsza moje szanse 🫣

daniel

Señor Meme Officer
Na 100% się nie dowiemy ale obawiam się ze nie odbiorę identyczne konfiguracji z której ktoś zrezygnował bo ma FSD a moja nie ma. Do całej tej loterii dochodzi kolejna zmienna ktora zmniejsza moje szanse 🫣
Może ten z FSD ma Hardware 4.0?

daniel

Señor Meme Officer
Hardware 4.0? Ten bez USS i z kamerami 5Mpix ?
Ten bez USS będzie każdy. Nawet jak masz czujniki to Ci wyłączą, bo occupancy network będzie lepsza. Według nich i nie teraz, ale za kilka miesięcy.

O HW4.0 mówiło się, że wyjdzie razem z Cybertruckiem. Kamery ulepszają podobno już teraz i to chyba nie to. Obstawiam, że HW4.0 to będzie komputer, a nie peryferia.

Bronek

Pionier e-mobilności
W każdym razie jest różnica w kamerkach już teraz , przed 2 godzinami empirycznie sprawdzone, że wymieniona prawa kamerka u kolegi @gim-kg nie daje różowej poświaty gdy miga kierunkowskaz. Nie mówię nawet że to porównanie do mojej z 2019 ale do tych z 2021

ELuk

Pionier e-mobilności
Patrząc na te wszystkie zmiany to…
Albo nadążasz za cywilizacją jak Bronek, albo…
Ja chyba jednak nawet do tych na Proli się nie nadaję… ☹️🤔😰😂