Tesla Model 3 RWD Higland realny zasięg

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Tak się składa że chyba tylko Tesla ma sentry. Jak to odnieść do innych aut? I czy wliczać do zużycia.
Użytkownik powinien chyba być świadomy. A tak nawet nie wiesz ile możesz przejechać na prądzie który masz w baterii, coś zaraportowało czegoś nie. Gdybyś wszystko miał przed oczyma, 28kwh na 100km, bateria lfp ma 60kwh, wychodzi 214km, dokładając degradację baterii 5% wychodzi 200km. Kolejny genialny pomysł tesli, pokazywać % a nie ilość kwh jaka mamy w baterii. Jak elektryki rozpowszechnią się to 70% ludzi nie będzie kumać degradacji( na razie są pasjonaci którzy tym interesują się).
I teraz pytanie, % z czego, ile ta bateria ma pojemności, a to netto czy brutto, jaka jest degradacja danego egzemplarza?
Jakby nie można było uczciwie podać, masz załóżmy 35kwh.
Masz opcję zamiany % na wartość jakiegoś zasięgu który jest z dupy, jak nie jesteś ogarnięty z matmy to nie masz pojęcia ile możesz przejechać km.
Kłamią od początku jak tylko powstała marka, a reszta poszła za liderem.

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
Kurde, ale się branzlujecie tym zużyciem. Elektrownia spisała mi licznik, podali użycie w obu strefach, plus Fv i wiem ile auto zużywa. Tesla z przebiegu 20tyś podaje mi średnie zużycie około 17kw na 100km. Ze dwa KW, może mniej, doliczam na straty przy ładowaniu. I mnie się to zgadza z tym ile płacę, nikt mnie nie oszukuje :)
KW, czy dwa w jedną, czy drugą, myślałem, że mam Januszowate podejście do auta, ale wasze wpisy mnie zawstydzają :)
Aaaa, i ja wiedziałem ile będzie mi Tesla zużywała zanim ją kupiłem :)

Last edited:

ELuk

Pionier e-mobilności
E tam ciągle tylko ta Tesla kłamie. 😉
To już nudne jest. Potrafią być lepsze kwiatki.
Np. w Lexusie mam wg specyfikacji zbiornik 64 litry. A jak auto pokazuje zasięg ZERO, to jestem w stanie wlać tylko 49 litrów benzyny.
Jaki wniosek z tego, Lexus kłamie? 🤷🏻‍♂️🤨
Zbiornik mniejszy montują, źle zużycie obliczają? Jak w trasie do tego podejść?
Oszustwo jak nic 🤣🤣🤣

krzyss

Pionier e-mobilności
E tam ciągle tylko ta Tesla kłamie. 😉
To już nudne jest. Potrafią być lepsze kwiatki.
Np. w Lexusie mam wg specyfikacji zbiornik 64 litry. A jak auto pokazuje zasięg ZERO, to jestem w stanie wlać tylko 49 litrów benzyny.
Jaki wniosek z tego, Lexus kłamie? 🤷🏻‍♂️🤨
Zbiornik mniejszy montują, źle zużycie obliczają? Jak w trasie do tego podejść?
Oszustwo jak nic 🤣🤣🤣
W ct200h bylo tak samo.
Od zasiegu 0 dalem rade przejechac jeszcze 110km. Wiecej juz sie balem ale gadalem z gosciem ze jeszcze podobno 10L jest po wyswietleniu 0

cooler

Pionier e-mobilności
W normie. Teraz pewnie Ci spowolni. Przy 120kkm ja mam jakies 12%
Mam tak samo, od miesiąca jeżdżę serwisową M3P - 118k km przebiegu i też rowno 12% degradacji.
Pomiędzy 60k a 70k km w swoim m3LR miałem gwałtowny spadek pojemności, z 76kWh na niecałe 72kWh. Widzę że jest u wielu podobnie