Piti

Zadomawiam się
Dołączają taką mobilną z gniazdka 3,6kW lub jak masz gdzie podłączyć pod 32A to 7kW. Jak chcesz ładować 11kW 16A to musisz sobie dokupić coś, niekoniecznie od Tesli. Ja np w domu mam zabezpieczenie 25A, więc z tą standardową auto do pełna 20h, da się i sporo osób tak robi jak np robią do 100km dziennie, ale czasem nie jest to komfortowe i np wolne ładowanie na mrozie jest mało opłacalne
Wyjaśnij proszę czemu „wolne ładowanie na mrozie jest mało opłacalne ani komfortowe”…..

ypl

Pionier e-mobilności
Czyli latem laduje się szybciej (brak strat) a zimą wolniej ? O ile ?
Ja to rozumiem tak, jak gotujesz wodę w czajniku na indukcji na małej mocy to woda się wychładza w trakcie długiego gotowania i wtedy faktycznie lepiej gotować na jak największej mocy aby szybko osiągnąć temp 100 stopni. Ale z ładowaniem na mrozie to chyba tylko, że w trakcie tesla będzie podgrzewać baterie, no to wtedy faktycznie lepiej większą mocą, ale z drugiej strony im wolniej baterie ładujesz tym lepiej dla niej. Ale z kolei jak masz wolne ładowanie to będziesz w teorii robił więcej cykli ładowania zamiast raz z 20 procent do 80 procent sobie naładować. Ja po prostu chce mieć wallboxa w garażu bo ładnie wygląda i można sobie statystyki ładowania podejrzeć mam nadzieje na jakiejś apce.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Komfortowe jest mało jak wrócisz z dalekiej trasy i kolejnego dnia chcez znów pojechać gdzieś dalej.Zalezy jaka temperatura zewnętrzna. Poniżej zera się nie ładuje, stara się utrzymywać 10 stopni. Na mrozie wydaje mi się że minimum 500w wsysa w trakcie ładowania na grzanie średnio. 0.2C nie robi żadnego wrażenia na baterii. O szybkim ładowaniu i jego efektach można zacząć mówić przy 0.5C czyli w przypadku baterii 50kWh to będzie 25kW mocy ładowania

Last edited:

ypl

Pionier e-mobilności
Ktoś oglądał całego Live z elonem przed chwilą na youtube? Tytuł URGENT: We're stopping all sales of Tesla Model 3, Model Y and Model X.
Dodatkowo widzę, że strasznie akcje tesli tną w dół, na szczęście zrzuciłem wszystko co miałem w okolicy jak zamówienie robiłem po 213,5 dolca. Dzisiaj już były okolice 179 dolarów za akcję.

Michal

Moderator
Ktoś oglądał całego Live z elonem przed chwilą na youtube? Tytuł URGENT: We're stopping all sales of Tesla Model 3, Model Y and Model X.
Dodatkowo widzę, że strasznie akcje tesli tną w dół, na szczęście zrzuciłem wszystko co miałem w okolicy jak zamówienie robiłem po 213,5 dolca. Dzisiaj już były okolice 179 dolarów za akcję.
Fejk, nie oglądaj się nic co ni pochodzi z oficjalnych kanałów. Jeśli oglądacie kanał z mniej niż 5000 subskrypcji i widzicie takie newsy, to na 99,9999% jest jakaś ściema.

ypl

Pionier e-mobilności
Faktycznie, nie zwróciłem uwagi, to było na kanale
EIon Musk 🅥 @eIonmuskgb, 25k subskrypcji.

Michal

Moderator
Faktycznie, nie zwróciłem uwagi, to było na kanale
EIon Musk 🅥 @eIonmuskgb, 25k subskrypcji.
I tak dobrze, że nie wsadziłeś linka i nie promujesz takiego gówna :p
Znając życie ten Twój filmik i pewnie całe konto są już zablokowane.

Moim zdaniem najpewniejszym źródłem sprawdzonych (mniej więcej) informacji o Tesli jest kanał https://www.youtube.com/@TeslaDaily. Codziennie masz tam info o tym co się dzieje nowego. Zdarza się, że spóźnione o 1 dzień, ale przynajmniej sprawdzone i przedstawione naprawdę rzetelnie. Może nie ma tam testów i innych pierdół, bo skupia się na rzeczach istotnych dla spółki ale gość naprawdę poważnie podchodzi do tematu, a jak czegoś nie jest pewny, to o tym mówi od razu i koryguje po czasie. Ma też trochę informacji od jakiś swoich źródeł, więc jest dość szybki w przekazywaniu ciekawych informacji.