Tesla Model Y, dostawy I kwartał 2024

inter

Pionier e-mobilności
No ja też się zaskoczyłem, bo śledzę temat. Na forum informacje o przecenach, a u nas taki numer.
Zastanawiałem się czy czekać na Y Juniper ...
Pozostaje poczekać i zobaczyć jak sytuacja się rozwinie.
W połowie miesiąca obniżki, stąd znikają rabaty, bo automat doliczył by dodatkowy rabat ;)

kubatar

Pionier e-mobilności
Pozwolę sobie jeszcze pociągnąć "wątek belgijski". Zauważyłem że na tamtym rynku czarne wersje są w tej samej cenie co białe a przed obniżka czarne są nawet minimalnie tańsze. Fajnie gdyby też było tak w PL bo 5k PLN to sporo.
Kiedyś obiło mi się o uszy że w USA Tesla zamieniła biały na czarny jako podstawowy bo biały zbytnio zaczynał dominować na drogach. To było kiedyś bo widzę że teraz stealth grey jest kolorem podstawowym dla Y i nowej 3Screenshot_20240111_125426_Chrome.jpg

inter

Pionier e-mobilności
Tesla wstrzymuje produkcję w Berlinie, od 29 stycznia do 11 lutego, z uwagi na brak części przez problemy na Morzu Czerwonym. Na stocku jest i tak ponad 2200 sztuk.

kubatar

Pionier e-mobilności
No to chyba mamy wyjaśniona przyczynę ograniczonych rabatów. Ciekawe czy wykorzystają ten przestój na poprawę konfiguracji produkcji. Zawsze to jakaś okazja.
Swoją drogą skąd wiesz że na stocku jest 2.2k sztuk? Może z Chin trochę podesla produkcji skoro tam jest nadpodaż aut?!

inter

Pionier e-mobilności
No to chyba mamy wyjaśniona przyczynę ograniczonych rabatów. Ciekawe czy wykorzystają ten przestój na poprawę konfiguracji produkcji. Zawsze to jakaś okazja.
Swoją drogą skąd wiesz że na stocku jest 2.2k sztuk? Może z Chin trochę podesla produkcji skoro tam jest nadpodaż aut?!
W Chinach jest kilkadziesiąt sztuk Y na inventory.

kubatar

Pionier e-mobilności
Dzięki za link. Z chin pewnie wypchnęli na statki. Poza tym tym trwa chyba teraz chiński nowy ok więc wcale nie zdziwilbym się jakby produkcja stanęła

inter

Pionier e-mobilności
Dzięki za link. Z chin pewnie wypchnęli na statki. Poza tym tym trwa chyba teraz chiński nowy ok więc wcale nie zdziwilbym się jakby produkcja stanęła
Chiński Nowy Rok, to dopiero od 10 lutego.

kubatar

Pionier e-mobilności
Wieczorem 10.01 br. do Belgii przypłynął nowy statek. Może tam dają takie dobre ceny na Y bo bardziej im się opłaca dać duży rabat niż pchać to do innych krajów? Oczywiście to ma sens jeśli na pokładzie były Y zamiast 3

zibizz1

Pionier e-mobilności
Pozwolę sobie jeszcze pociągnąć "wątek belgijski". Zauważyłem że na tamtym rynku czarne wersje są w tej samej cenie co białe a przed obniżka czarne są nawet minimalnie tańsze. Fajnie gdyby też było tak w PL bo 5k PLN to sporo.
Kiedyś obiło mi się o uszy że w USA Tesla zamieniła biały na czarny jako podstawowy bo biały zbytnio zaczynał dominować na drogach. To było kiedyś bo widzę że teraz stealth grey jest kolorem podstawowym dla Y i nowej 3View attachment 15515
W Belgii jest dopłata dla aut poniżej 40k więc te co się dało obniżyć poniżej zostały obniżone o dzięki temu auto kosztuje realnie 35k. Na czarny jest najmniejsza dopłata więc jeszcze się zmieścił jeśli chodzi o obniżkę do tej wartości