Tesla Model Y, dostawy III kwartał 2023

KRA

Fachowiec
Już kupiłem, dostawa w sobotę. Tylko myślę czy nie da się wyciągnąć jakiegoś bonusa od Elona ;)
To nie tradycyjny salon i dealer który w zaciszach i potajemnie negocjuje rabaty indywidualnie z każdym klientem. I zresztą bardzo dobrze, tutaj bierzesz co widzisz i za tyle co widzisz, bez rabatów dla lekarzy, księży, aptekarzy, znajomych królika itd. za to dostajesz super auto w doskonałej na dzisiejsze czasy cenie.
Ja przed zakupem Tesli Y prawie popełniłem błąd zakupu dużego elektrycznego SUV-a pewnej bawarskiej marki... Jak sobie teraz przypomnę że co wizyta miałem inną cenę i rabat, do tego nic na piśmie mi nie chcieli dać, oferta wydrukowana z ceną katalogową a rabat sam sobie policz z procentem który się zmieniał to mi się scyzoryk otwiera.... Dla mnie to nie prawdopodobne w dzisiejszych czasach zeby tak ściemniać klientowi, więc jak najbardziej doceniam otwartość ofertową Tesli i każdemu od tej pory polecam markę przytaczając wspomniany przykład ściemniania w salonach tradycyjnych marek....

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
@Jusand kiedy dostaleś VIN?
Dzisiaj dzwonili i proponowali żebym wziął coś z inventory (S/X jest sporo) ale żadnej zachęty nie chcą dać;) Dodatkowo "W tranzycie - wkrótce dostępny" nie brzmi dla mnie jak coś co można do soboty odebrać. @Michal może Ty wiesz co ten status oznacza. Pracownik Tesli użył słów "będą celować" w ten tydzień ale wątpię że się wyrobią. Leasing też obawia się że mogą się nie wyrobić z rejestracją.

elektryk

Pionier e-mobilności
Dzisiaj dzwonili i proponowali żebym wziął coś z inventory (S/X jest sporo) ale żadnej zachęty nie chcą dać;) Dodatkowo "W tranzycie - wkrótce dostępny" nie brzmi dla mnie jak coś co można do soboty odebrać. @Michal może Ty wiesz co ten status oznacza. Pracownik Tesli użył słów "będą celować" w ten tydzień ale wątpię że się wyrobią. Leasing też obawia się że mogą się nie wyrobić z rejestracją.
Tydzień temu pod salonem było pusto, była jakaś impreza, ale nie było widać samochodów zbyt wiele. Może nie zwozili ich z Wyszkowa ze względu na imprezę przed salonem.

W tym kwartale ograniczona została produkcja, TroyTesLike (gość od dłuższego czasu prowadzi newsletter z dosyć dokładnymi obliczeniami produkcji i dostaw) twierdzi, że kwartał zakończy się z 7% spadkiem produkcji względem oczekiwań, twierdzi że to celowe działanie żeby nie mieć ciśnienia na obniżki cen - inni producenci tak często robią.

Jusand

Fachowiec
Vin został nadany praktycznie od razu. Dziś Y odebrany.

inter

Posiadacz elektryka
Tydzień temu pod salonem było pusto, była jakaś impreza, ale nie było widać samochodów zbyt wiele. Może nie zwozili ich z Wyszkowa ze względu na imprezę przed salonem.

W tym kwartale ograniczona została produkcja, TroyTesLike (gość od dłuższego czasu prowadzi newsletter z dosyć dokładnymi obliczeniami produkcji i dostaw) twierdzi, że kwartał zakończy się z 7% spadkiem produkcji względem oczekiwań, twierdzi że to celowe działanie żeby nie mieć ciśnienia na obniżki cen - inni producenci tak często robią.
Wszystko by się zgadzało, ale III kw. to zmiana modelu 3, stąd spadki, Musk mówił o ograniczeniach w produkcji.

itguy

Posiadacz elektryka

Teraz (ładowałem się w niedzielę) trochę tam tego stoi, ale bez tłoku i głównie same Y. 1695705946332.png

cpt

Zadomawiam się
Czy były jakieś dobre oferty na TMYP w tym kwartale? Przyznam, że nie śledziłem aż tak dokładnie, ale kiedy wchodziłem nigdy nie było performance. Pozdrawiam

Michal

Pionier e-mobilności
Czy były jakieś dobre oferty na TMYP w tym kwartale? Przyznam, że nie śledziłem aż tak dokładnie, ale kiedy wchodziłem nigdy nie było performance. Pozdrawiam
wejdź na ev.warszwa.pl (łamane na) tesla
kliknij tam link na górze PAWD, i użyj filtrów ponad tabelą - wpisz: [Var = my] oraz [Lang = pl]
Dzisiaj rano do 10:55 była była TMY PAWD za 265 070 zł.

• Like
Reactions: cpt

MarcinEV

Fachowiec
A ja odebrałem tydzień temu. Aktualnie jestem Y w słonecznej Italii. Podróż opisze. W skrócie baja ❤️

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
Pewnie też to zauważyliście, że znacznie opadł poziom emocji związany z dostawami i odbiorami samochodów. Zrobiło się tak jakoś normalniej, ludzie odbierają model Y prawie "od ręki", za bardzo nikt z Tesli nikogo nie pogania, nie grozi odebraniem przyznanego samochodu, nawet nikt nikomu nie chce zachlapać samochodu ;).
Wątek z Q1 zakończył się na 118 stronie, z Q2 liczył jeszcze 54 strony, a ten kwartał ma tylko 16 stron ;).
Nawet na jakość/usterki/spasowanie odebranych samochodów nikt już prawie nie narzeka.

elektryk

Pionier e-mobilności
Pewnie też to zauważyliście, że znacznie opadł poziom emocji związany z dostawami i odbiorami samochodów. Zrobiło się tak jakoś normalniej, ludzie odbierają model Y prawie "od ręki", za bardzo nikt z Tesli nikogo nie pogania, nie grozi odebraniem przyznanego samochodu, nawet nikt nikomu nie chce zachlapać samochodu ;).
Wątek z Q1 zakończył się na 118 stronie, z Q2 liczył jeszcze 54 strony, a ten kwartał ma tylko 16 stron ;).
Nawet na jakość/usterki/spasowanie odebranych samochodów nikt już prawie nie narzeka.
W Krakowie widziałem że się już wyczerpały pule rejestracji KR i zaczęli rozdawać KK dla elektryków. Tesli coraz więcej na drogach widuję.

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
No teraz to problemy z ładowaniem w trasie się nasilą 😉🤨
O ile instalacja nowych i przebudowa już istniejących SuC nie przyspieszy tak jak sprzedaż, to będzie tragedia. Ja tydzień temu w czwartek, wracając z Zakopanego, ładowałem się w Lućmierzu. Podjeżdżam w porze obiadowej, stoi jedna Tesla, jednak dokładnie w tym momencie kiedy się podpinałem odjechała. Tak więc przez kilka minut ładowałem się tam sam, w oczekiwaniu na obiad myślę sobie, w sumie da się żyć, co prawda trzeba trochę zboczyć z trasy, no ale 8 stanowisk, daje pewność, ze zawsze coś wolnego będzie. Mija kolejnych kilka minut i wszystkie stanowiska zajęte, normalnie szok. W momencie kiedy odłączałem swoją, podjechała kolejna Tesla, która musiałaby już czekać w kolejce na ładowanie. Wychodzi więc na to, że już dzisiaj są momenty kiedy 8 stanowisk nie wystarczy do zapewnienia płynności. Pisząc te słowa z ciekawości zerknąłem w apce i w tej chwili jest wolna 1 ładowarka w Lućmierzu.

bart_zaw

Posiadacz elektryka
Własnie o to chodzi, że odbiorów co najmniej tyle samo, a pewnie nawet dużo więcej, a problemów zdecydowanie mniej ;).
Może to wrażenie albo wiara że coś się zmieniło ale jak byłem zamawiać i odbierać (Styczeń i Marzec) to było dużo ludzi i zero personelu - 1 pan Tomek który mi wtedy pomógł ogarnąć zamówienie i decyzję. Teraz jak byłem w Wrześniu Xa obejrzeć to były 3 osoby, kilka innych na zapleczu i "w ruchu". Może mi się wydaje ale amok odbiorów minął bo mają bufor magazynowy w Wyszkowie i chyba nie umawiają już 4-5 osób na 15tą.

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
Może to wrażenie albo wiara że coś się zmieniło ale jak byłem zamawiać i odbierać (Styczeń i Marzec) to było dużo ludzi i zero personelu - 1 pan Tomek który mi wtedy pomógł ogarnąć zamówienie i decyzję. Teraz jak byłem w Wrześniu Xa obejrzeć to były 3 osoby, kilka innych na zapleczu i "w ruchu". Może mi się wydaje ale amok odbiorów minął bo mają bufor magazynowy w Wyszkowie i chyba nie umawiają już 4-5 osób na 15tą.

Jak byłem w styczniu na jeździe próbnej, to w sobotę była tylko jedna dziewczyna z obsługi, a klientów oglądających mnóstwo, bo to było kilka dni po obniżce cen. Jak odbierałem swoją pod koniec lutego, to obsługa była z zagranicy (zgarniali w delegację wszystkich, którzy znali język). Ja miałem odbiór umówiony na 10:00, ostatecznie odebrałem około 11:30, w tym czasie do odbioru było jeszcze kilka osób. To był czas kiedy poprzednia ekipa się pozwalniała/rozchorowała. W tej chwili na szczęście wszystko wróciło do normalności, do tego nawet większość Y RWD też już idzie z Berlina, więc nie ma tak dużego ciśnienia jak przy transporcie statkiem. Też byłem u nich na kawce i ładowaniu dwa tygodnie temu, odniosłem to samo wrażenie, że jest wszystko normalnie. Było kilka osób z obsługi, było kilka osób oglądających. Plac był w miarę pusty (jak odbierałem swój, to był cały zawalony), chociaż wpływ na to mógł mieć również planowany dwa dni później event (uroczyste otwarcie SuC).

zibizz1

Pionier e-mobilności
Dziś byłem i widziałem dużą mobilizacje w Tesli. Z tego co usłyszałem to Katowice przyjechały na 2 ostatnie dni. Ale ruch nie wydawał się duży. Chociaż dostałem cynk od laweciarza żebym podjechał trochę później to będzie luźniej i było.

ypl

Pionier e-mobilności
Tiaaa, te emocje z pierwszego kwartału, ja ostatnio nie mam po co jeździć do Ząbek, tesla się nie psuje, wszystko gra, ale faktycznie po ilości stron w wątku widać, że się udrożniło mocno, czyli idziemy w kierunku normalności. Teraz jeszcze ze 2 serwisy dodatkowe, jeden na południu jeden na północy Polski, no i więcej suc, ale też takich żeby z trasy mocno nie trzeba było zjeżdżać. Trzeba się mobilizować i głosować i raz na jakiś czas w Polskę się zapuszczać żeby elon w systemie widział, że dużo tych tesli po Polsce się kręci.