Gdyby ktoś potrzebował kiedyś zasilić coś z napięciem 230V w Tesli z nowym akumulatorem niskiego napięcia który ma 16V zamiast standardowych 12V to znalazłem rozwiązanie*.
Wystarczy przetwornica Vitrona z serii phoenix
https://www.victronenergy.pl/inverters/phoenix-inverter-vedirect-250va-800va
Np taka:
Moc trzeba dobrać pod siebie, natomiast z wg instrukcji obsługi Teślinka jest wstanie wypluć z gniazda 12V tylko, albo aż 16A, co daje jakieś ~250 Watt w piku. Więc ta z linku podanego przeze mnie jest max co gniazdo jest w stanie wyciągnąć natomiast jest świetnie zabezpieczona i nie ma raczej mowy o przeciążeniu gniazda zapalniczki, bo wystarczy najmniejszy spadek napięcia i wyłącza automatycznie zasilanie.
Ja używam jej do ładowania w terenie do zasilania laptopa, ebike czy hulajki i sprawdza się w tej roli świetnie.
Generalnie cokolwiek Victrona nie jest najtańsze ale mają genialną jakość.
*większość takich przetwornic na rynku ma maksymalne napięcie wejściowe 15V i albo się nie włączy albo jak trafimy na chińszczyznę to może się uszkodzić. I to jest ok dopóki akumulator ma 12V, bo wtedy maksymalne napięcie ładowania wynosi ~14,7V. W przypadku tesli to napięcie wynosi 16v (w praktyce u mnie oscyluje w okolicach 15,5-15,7V)
Warto o tym też pamiętać jak kupuje się inne gadżety typu ładowarki usb itp, bo mogą się skopcić przy 16V. Dla przykładu ktoś podsyłał link do klamek z podświetleniem led + dociągu do drzwi z alie i w specyfikacji było napisane, że `max voltage: 15V`
View attachment 13344