Tesla Model Y - gadżety

Pepek

Posiadacz elektryka
no bo to jedyna którą znalazłem działającą na 16V :D
Widać, że Ty miałeś więcej szczęścia przy poszukiwaniach :D pochwalisz się jaki model kupiłeś?
Żeby nie było, że zostałem źle zrozumiany - ja nie szukałem przetwornicy na 16V. :) Ja miałem kupioną wcześniej do 12V i jak zmieniałem auto w tym roku to znalazłem od niej info, że ma 12V, ale z zakresem tolerancji 8V-16V, więc spróbowałem na sesję ładowania lapka - z 1 h ciągłego poboru było - poszło ok, nawet się nie zgrzała jakoś bardzo. Oczywiście nie zostawiałbym jej bez nadzoru w aucie na dłużej, bo to pewnie w środku badziew, wiadomo, że nie to co victron. :) Anyway - jak ktoś chce sporadycznie, do użycia jakoś mega rzadko (albo bardziej na wszelki wypadek) i z nadzorem, to IMO nie ma co się spinać na jakieś mega wydatki - ale wiadomo, przed użyciem docelowym zalecam dłuższe testy. Jak jednak ktoś potrzebuje na dłużej, zostawiać w aucie bez nadzoru, itp. to pewnie lepiej poszukać czegoś o lepszej renomie (i większej cenie niestety wtedy też).
P.S. - nie mogę już znaleźć w ofercie dokładnie mojego modelu, ale tu jest podobny jakiś:

itguy

Posiadacz elektryka
Żeby nie było, że zostałem źle zrozumiany - ja nie szukałem przetwornicy na 16V. :) Ja miałem kupioną wcześniej do 12V i jak zmieniałem auto w tym roku to znalazłem od niej info, że ma 12V, ale z zakresem tolerancji 8V-16V, więc spróbowałem na sesję ładowania lapka - z 1 h ciągłego poboru było - poszło ok, nawet się nie zgrzała jakoś bardzo. Oczywiście nie zostawiałbym jej bez nadzoru w aucie na dłużej, bo to pewnie w środku badziew, wiadomo, że nie to co victron. :) Anyway - jak ktoś chce sporadycznie, do użycia jakoś mega rzadko (albo bardziej na wszelki wypadek) i z nadzorem, to IMO nie ma co się spinać na jakieś mega wydatki - ale wiadomo, przed użyciem docelowym zalecam dłuższe testy. Jak jednak ktoś potrzebuje na dłużej, zostawiać w aucie bez nadzoru, itp. to pewnie lepiej poszukać czegoś o lepszej renomie (i większej cenie niestety wtedy też).
P.S. - nie mogę już znaleźć w ofercie dokładnie mojego modelu, ale tu jest podobny jakiś:
no to miałeś szczęście :) ja próbowałem znaleźć coś na szybko, ale większość producentów nie deklaruje zakresu napięć. Zamówiłem dwie na ślepo, np taką https://allegro.pl/oferta/przetwornica-samochodowa-green-cell-12v-230v-600w-6802620079 i niestety nie działała, tzn od razu się wyłączała, po za tym w środku były kondensatory na wejściu z napięciem znamionowym 15V... Trochę mi się nie chciało więcej tracić na to czasu i szukać albo zamawiać w ciemno i potem zwracać.
Jedyny wyjątkiem który udało mi się znaleźć, gdzie w ogóle producent definiuje zakres napięć i dodatkowo to napięcie jest wyższe niż 15v jest Victron. A że trochę drożej to już nic nie poradzę :) na plus tak jak mówisz jest to, że nie strach tego zostawić w aucie :) i ma tryb auto włączenia/wyłączenia po odłączeniu obciążenia więc można zostawić w bagażniku podłączone na stałe i się samo wyłączy jak np w hulajce naładuje się bateria.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Moja trzyma fason i kolor - nie odklejona, nie odparzona, nie wytarta/zdarta czy jak to zwał. W porównaniu do fabrycznego drewna które ma teraz inny odcień na desce a na boczkach to jest OK.
Hej, alcantarowcy ( @Pabloss , @bart_zaw , @mm-tesla ,@ypl )!
Jak okleina po kilku miesiącach? Syfi się?
ja mogłem się bardziej przyłożyć do przyklejenia, miałem minimalnie za duży gap jak okienko jest zamknięte widać szparę małą. Stan jak nówka, odkurzam tylko. Polecam.

itguy

Posiadacz elektryka
ja mogłem się bardziej przyłożyć do przyklejenia, miałem minimalnie za duży gap jak okienko jest zamknięte widać szparę małą. Stan jak nówka, odkurzam tylko. Polecam.
też mam ten sam problem :) trochę krzywo przyklejone, ale przestałem zwracać uwagę :) sama okleina bez zastrzeżeń, wygląda jak w dniu montażu

Pabloss

Posiadacz elektryka
Moja trzyma fason i kolor - nie odklejona, nie odparzona, nie wytarta/zdarta czy jak to zwał. W porównaniu do fabrycznego drewna które ma teraz inny odcień na desce a na boczkach to jest OK.
Moja również - 100% satysfakcji (na razie) i nie martwię się o zarysowania jak ktoś położy telefon.

Last edited:

ypl

Pionier e-mobilności
U mnie też nic się nie dzieje z tą alcantara. Wygląda jakby z fabryki tak wyszło.