Tesla Model Y - gadżety

refi1234

Posiadacz elektryka
no to miałeś szczęście :) ja próbowałem znaleźć coś na szybko, ale większość producentów nie deklaruje zakresu napięć. Zamówiłem dwie na ślepo, np taką https://allegro.pl/oferta/przetwornica-samochodowa-green-cell-12v-230v-600w-6802620079 i niestety nie działała, tzn od razu się wyłączała, po za tym w środku były kondensatory na wejściu z napięciem znamionowym 15V... Trochę mi się nie chciało więcej tracić na to czasu i szukać albo zamawiać w ciemno i potem zwracać.
Jedyny wyjątkiem który udało mi się znaleźć, gdzie w ogóle producent definiuje zakres napięć i dodatkowo to napięcie jest wyższe niż 15v jest Victron. A że trochę drożej to już nic nie poradzę :) na plus tak jak mówisz jest to, że nie strach tego zostawić w aucie :) i ma tryb auto włączenia/wyłączenia po odłączeniu obciążenia więc można zostawić w bagażniku podłączone na stałe i się samo wyłączy jak np w hulajce naładuje się bateria.

Attachments

• 1.jpeg
    1.jpeg
    255,2 KB · Liczba wyświetleń: 65

refi1234

Posiadacz elektryka
Może i masz rację ale to raczej jedyny sposób na uzywanie laptopa gdy bateria wyjdzie i nie masz nic w poblizu. Ponadto z opisu wynika ze ma zabezpieczenia.
Dodatkowo kilkadziesiat recenzji (ponad 30) i wysoka ocena produktu przez kupujacych.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Może i masz rację ale to raczej jedyny sposób na uzywanie laptopa gdy bateria wyjdzie i nie masz nic w poblizu. Ponadto z opisu wynika ze ma zabezpieczenia.
Czas laptopa wymienić na takiego z możliwością ładowania z usbc :)

refi1234

Posiadacz elektryka

:) Tu moglbym dyskutowac dlugo i namietnie ...ale nie chce sie nakrecac wiec pokrotce.
Pracuje na Mac-ach od 15 lat i moja prywatna opinia jest taka ze jezeli znasz sie na rozbudowie i modyfikacjach to starsze sa lepsze od nowych i to duzo duzo lepsze. Wiec dziekuje - pozostane bez zasilania usb-c.

Pepek

Posiadacz elektryka
Może to nie było do mnie, ale wtrącę, bo miałem podobną sytuację - potrzebowałem głównie do lapka, ale z przeznaczeniem również ogólnym i kupowałem do poprzedniego auta - model starszy niż z tej aukcji, ale prawie ten sam (https://allegro.pl/oferta/przetwornica-12v-230v-hi-100c-moc-max-200w-13015324555). Mimo, że w toerii ma 12v to w jakiejś mini instrukcji było, że ma szerszy zakres, sprawdziłem ją w Y i działa ok (lapka podładowała). Jednakże wiadomo, podłączonej w aucie bez nadzoru bym jej w życiu nie zostawił.
Co do samej wymiany lapka - mój laptop ma zasilanie poprzez USB-C, co z tego, jak USB-C z Tesli Y daje za słaby prąd - laptop wymaga 65W, a tutaj tyle nie było. Próba podłączenia pokazywała w laptopie, że jest podłączony do zasilania, ale zbyt słabego i zamiast się ładować to i tak się rozładowywał.

krzyss

Pionier e-mobilności
Może to nie było do mnie, ale wtrącę, bo miałem podobną sytuację - potrzebowałem głównie do lapka, ale z przeznaczeniem również ogólnym i kupowałem do poprzedniego auta - model starszy niż z tej aukcji, ale prawie ten sam (https://allegro.pl/oferta/przetwornica-12v-230v-hi-100c-moc-max-200w-13015324555). Mimo, że w toerii ma 12v to w jakiejś mini instrukcji było, że ma szerszy zakres, sprawdziłem ją w Y i działa ok (lapka podładowała). Jednakże wiadomo, podłączonej w aucie bez nadzoru bym jej w życiu nie zostawił.
Co do samej wymiany lapka - mój laptop ma zasilanie poprzez USB-C, co z tego, jak USB-C z Tesli Y daje za słaby prąd - laptop wymaga 65W, a tutaj tyle nie było. Próba podłączenia pokazywała w laptopie, że jest podłączony do zasilania, ale zbyt słabego i zamiast się ładować to i tak się rozładowywał.
Przestaw podczas pracy profil zasilania na oszczedzanie energii.
W tesli 25W daje i tyle moj lapek bierze.