Tesla Model Y LR - Dostawa Q4

piotr_ev

Fachowiec
Cześć.
Widzę, że dla innych modeli forumowicze dzielą się informacjami o update'ach ze strony tesli na temat ich zamówienia. Myślę, że warto podzielić się newsami w sprawie naszych zamówień dla Model Y. :)

Ja zamówienie złożyłem 1 września. do tej pory żadnego info, a na stronie z konfiguratora informacja o dostawie w listopadzie 2021.
Jak u Was to wygląda? :)

Michal

Moderator
Moim zdaniem dostawy z Berlina na początku będą tylko dla DE, później pewnie NO itd., a do PL dotrą dopiero pod koniec 2022... No i nawet wtedy nadal nie będzie w nich nowych baterii 4680, bo te sekcje dopiero zaczynają stawiać.
Także jak chcesz poczekać rok z kawałkiem, to czekaj.

piotr_ev

Fachowiec
Racja, produkcja z giga berlin wydaje się bardzo ciekawą opcją, ale jest kilka ryzykownych aspektów z tym związanych od pierwszych modeli z taśmy które mogą mieć początkowe problemy produkcyjne pod względem jakości przez możliwy odległy termin. Bateria 4680 nie trafi tak szybko do produkcji. Jeśli już to podejrzewam, że koniec 2022. No i można czekać w nieskończoność, bo Tesla stale usprawnia swoje auta 🙂 jednakże trzymam kciuki, że bateria 82kwh pojawi się z produkcji MIC Q4 🙂

Giaur77

Fachowiec
Ja zamawiałem 18/09. Również brak info o jakichś zmianach statusu zamówienia. Na infolinii Tesla też nie widzą żadnych zmian i nie są w stanie potwierdzić terminu listopadowego.

Niemniej, konfigurator cały czas wskazuje na listopad, więc jest spora szansa, że auta dopłyną w terminie.

Giaur77

Fachowiec
Cześć - czy ktoś z Was ma jakiś update w sprawie zamówienia. U mnie cisza... Na forum TFF (niemieckie poświęcone Tesli) również info o braku aktualizacji.

Zauważyłem jednak, że w konfiguratorze TMY LR jest już z dostawą na grudzień. Ciekawe, czy to dotyczy kolejnej partii w ramach Q4 Deliveries, czy - niestety - świadczy o opóźnieniu partii, która miała przypłynąć w listopadzie.

Czy ktoś, coś...?

Michal

Moderator
Dojechanie do salonu to raczej około tygodnia ale reszta się zgadza z tym co ja też widziałem na Twitter ;)