Tesla Model Y LR - Dostawa Q4

krzyss

Pionier e-mobilności
Ponownie zareferuję do forum TFF (Niemcy). Osoby, które zamówiły TMY w październiku chwalą się tam już przydzielonym VINem i ustaleniem terminu dostawy (głównie połowa listopada). Ja zamawiałem w połowie września i nadal żadnego SMSa / maila, czy też VINu w kodzie strony z zamówieniem.

Dostawy na Zachodzie priorytetowe?
Nie sadze zeby byly duze roznice w dostawach. To zwyczajnie idzie w kolejnosci... nie ty jeden zamowiles pewnie Y :)
Tesla dziala wg wlasnego schematu i nie zawsze jest to co nam sie wydaje...

Giaur77

Fachowiec
Nie sadze zeby byly duze roznice w dostawach. To zwyczajnie idzie w kolejnosci... nie ty jeden zamowiles pewnie Y :)
Tesla dziala wg wlasnego schematu i nie zawsze jest to co nam sie wydaje...
No tak, ale fakt, że osoby (z DE), które zamówiły TMY miesiąc po mnie mają już wyznaczone daty dostawy, a ja nie, jest ... krzywdzący ;)

Michal

Moderator
No tak, ale fakt, że osoby (z DE), które zamówiły TMY miesiąc po mnie mają już wyznaczone daty dostawy, a ja nie, jest ... krzywdzący ;)
Do DE jedzie pewnie kilka tysięcy aut (powiedzmy 1000), a do PL kilkanaście (powiedzmy 20). Prawdopodobieństwo rezygnacji z zamówienia jest pewnie podobne - powiedzmy ~5%, więc to daje w PL 0-1 auto, a w DE ~50 - prosta matematyka.

Ps. Z mojej wiedzy wynika, że auta są przydzielane na rynek, więc ktoś kto złożył zamówienie nawet po Tobie w DE, ale to tam pojawiło się wolne auto, dostanie je szybciej od Ciebie. Możliwe też, że szukają nawet lokalnie (ja bym tak robił na ich miejscu) - tzn. jak mieli zaplanowany transport do Monachium, to wolą sprzedać auto komuś z okolicy nawet jeśli zamówił wczoraj niż komuś z Berlina, kto zamówił wcześniej, żeby nie bawić się w zmiany w transporcie (bo to dodatkowe ryzyko i koszty).

Giaur77

Fachowiec
przypadkiem wczoraj nie było rozładunku w Belgii ? wątpię żeby z tego rozładunku klienci dostali już VINy ??
Tak - wczoraj był rozładunek w Zeebrugge. Do Europy płyną jeszcze 3 statki - może przydział VINów jest z aut w tranzycie, ale z drugiej strony terminy dostaw na 12-19 listopada byłby dosyć ambitne (wyładowanie, transport, przygotowanie, w tym papierologia, itp.)

WielkiSzuuu

Zadomawiam się
Tak - wczoraj był rozładunek w Zeebrugge. Do Europy płyną jeszcze 3 statki - może przydział VINów jest z aut w tranzycie, ale z drugiej strony terminy dostaw na 12-19 listopada byłby dosyć ambitne (wyładowanie, transport, przygotowanie, w tym papierologia, itp.)
które płyną do europy ??

Michal

Moderator
które płyną do europy ??
Człowiek pisze te odpowiedzi mając nadzieję, że ludzie je czytają, a okazuje się, że nie :p

Giaur77

Fachowiec
Człowiek pisze te odpowiedzi mając nadzieję, że ludzie je czytają, a okazuje się, że nie :p

Wychodzi na to, że do Europy płyną: (1) Talia (chociaż do GB, ale może tam tylko częściowy rozładunek), (2) Lake Fuxian i (3) Lake Geneva.

Dopłynął już (4) Don Pasguale.

WielkiSzuuu

Zadomawiam się
za szybko oceniasz :)
Na macu safari klikam w statek i nic :D
Poza tym dużo łatwiej i lepiej komuś kto dobrze się orientuje napisać, który dokładnie statek płynie do europy :)