Tesla Model Y LR - zasieg 100%

Pepek

Posiadacz elektryka
Ale Tesla akurat pokazuje km ustandaryzowane. Jak już wielokrotnie było - km na ekranie zamiast procent baterii mają niewielki sens, bo nie pokazują faktycznego zasięgu wg trasy i historii jazd kierowcy, a wg amerykańskiej procedury. Zasięg uwzględniający historię pokazywany jest w aplikacji Energia. A na wyświetlaczu właśnie można przełączyć na % i zdecydowanie to polecam.

Pepek

Posiadacz elektryka
No ja obstawiam tylko i wyłącznie kondycję pracy baterii, ale tego nie wiem i pewnie na 100% nikt nie określi. Natomiast na 100% wiem, że na ten wymiar nie ma wpływu jazda i styl kierowcy (u mnie pokazuje praktycznie to samo przy 100% niezależnie czy właśnie wróciłem po trasie 450 km A1 (prędkość na autopilocie 140 km/h) czy zrobiłem 300 km tylko po 3city (średnie prędkości 30-50 km/h).

Auck

Zadomawiam się
Tez obstawialem kondycje baterii. Dlatego znalazlem tu na forum informacje jak zrobic test baterii. Zakladalem, ze moze moja bateria ma szybsza degradacje, ale na szczescie nie :)
Moze nie wszystko od razu mozna wyjasnic ...

ypl

Pionier e-mobilności
Tak, to pokazuje tylko degradację baterii. I to by się zgadzało, u mnie wygląda na to że jest niewielka, ale żona głównie jeździ w koło komina w zakresie 75 procent do 65 procent, sporadycznie robimy jakieś trasy, parę razy na suc było ładowane, a tak tesla cały czas stoi z wepniętą wtyczką, z tego co kiedyś czytałem tak jest najzdrowiej dla baterii. Ja się pożaru nie boję, można powiedzieć że robię za testera 😅