Tesla - polecany wallbox

miksell

Posiadacz elektryka
Wow...

Jaki jest koszt tych urządzeń? Czy bardzo trzeba ingerować w instalacje? Pisałeś sam soft do tego czy bazowałeś na typowych rozwiązaniach?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Producenci falowników PV mają swoje ładowarki które współpracują z falownikami i licznikami. Tutaj przykład od Froniusa. Koszt zazwyczaj 4000+ ale nie trzeba nic grzebać
1704826915285.png

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Czyli mimo wszystko z OCPP ma większe możliwości. Statystyki mogą być bardziej dokładne i łatwiej zarządzać PV, można zbudować nieco bardziej rozbudowaną automatykę.
Ale tak jak mówisz. Dla ludzi WC3 też wystarczy. Co kto lubi :)
Co do falowników i ładowarek producentów... niby tak. Ale tak jak mówiłem. Wchodzisz w kolejne ekosystemy i mnożysz sobie je w domu. Obsługujesz wieloma apkami.
I tak... apka od PV, od auta, od robotów, od klimy, od lampek, od bramy.... rany boskie... od zegarków i innych dupereli. To nie dla mnie :)
Z tego co ustaliłem to najlepiej (reklama) Webasto Next, bo ma ocpp 1.6j i 2.0 ready jest. A na ebay.de widziałem za 600euro. Więc... nie tak najgorzej.
Poza tym Mercedes też ma wallbox z occp 2.0. Tylko ta cena. Poza tym jakieś chińczyki.

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Ja przewrotnie napiszę, iż wybrałem GC Habu ze względu na możliwość szybkiego odpięcia i podłączenia w innym miejscu, lub wręcz zabrania ze sobą w podróż. Nie chciałem uwiązywać się z wallconector'em do jednego miejsca, a możliwość skorzystania z niego w każdym miejscu gdzie będę miał odstępne gniazdo trójfazowe, wydała mi się bardzo kusząca.

Do tego GC Habu przez przycisk też wspiera otwieranie klapki w Tesli - a cena teraz niewiele wyższa od TWC bo 2699. Nie wiem jak współpraca z Home Assistant ale aplikacja GC jest całkiem całkiem.

Zrzut ekranu 2024-01-10 o 02.23.18.png

STMS

Pionier e-mobilności
Ja przewrotnie napiszę, iż wybrałem GC Habu ze względu na możliwość szybkiego odpięcia i podłączenia w innym miejscu, lub wręcz zabrania ze sobą w podróż.

pytanie po co w podróż Ci cegła / Habu ?
Habu nie wytrzyma tyle co WC tesli przy ładowaniu codziennym

ja wożę tylko dlatego, że na mazurach mam za FREE siłę ale gdyby nie to to bym tego badziewia nie woził przez pół roku

nawet na mazurach nie zostawiam samochodu nigdy na parę h tylko na dni a do tego nawet zwykła dodawana z teslą ładowarka by mi starczyła ale wcześniej kupiłem i teraz mam to używam - 2 raz bym cegły przewoźnej nie kupił

zrobiłem w 9 mcy 28 tys km w tym "trochę" po europie i cegła w bagażniku nie ma sensu

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Bo tam gdzie najczęściej jeżdżę mam gniazda, a zostaje w tych miejscach często na dwa - trzy tygodnie - więc to dla mnie bardzo duża zaleta

STMS

Pionier e-mobilności
Bo tam gdzie najczęściej jeżdżę mam gniazda, a zostaje w tych miejscach często na dwa trzy tygodnie - więc to dla mnie bardzo duża zaleta

zwykłą 230 V ładowarką nawet jak prąd ograniczysz do 10 A to masz 55 kWh [2,3 kWh x 24h] dziennie wrzucone do AKU

po co Ci to Habu nadal nie rozumiem - zbędny wydatek i nigdy nie dorówna wygodzie WC

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Serio nie widzisz różnicy odzyskania energii w godzinę zamiast w cztery ?
No dla mnie ma to kolosalne znaczenie 😉

Nie wiem też czemu niby Habu ma mniej wytrzymać niż WC tesli w codziennym użytkowaniu, i ostatni co jest istotną jego zaletą to to że właśnie nie ma cegły a jest tylko przewodem.

STMS

Pionier e-mobilności
Serio nie widzisz różnicy odzyskania energii w godzinę zamiast w cztery ?
No dla mnie ma to kolosalne znaczenie 😉
nie widzę potrzeby SZYBKIEGO ładowania baterii w trakcie nocowania na wyjazdach

jak sam napisałeś spędzasz tam dwa trzy tygodnie - po co Ci naładowana bateria w 7 h zamiast w dobę skoro i tak samochód stoi i czeka ... przerost formy nad treścią

a jak się spieszy to dajesz 16 A i masz 3,6 kWh na godzinę na zwykłej darmowej ładowarce dodanej do tesli

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Czy ja gdzieś napisałem że samochód stoi i czeka ? Skąd taka interpretacja ?
Na takich wyjazdach prowadzę normalne życie, auto jest normalnie użytkowane i nie stoi i nie czeka - przestań proszę mierzyć wszystkich swoją miarą

Tobie wystarcza 3.6 ja wolę mieć 11 i komfort posiadania wallboxa w miejscu zamieszkania bez wydawania na 3 wallboxy.

To tego tak jak napisałem HABU to praktycznie sam przewód

Mamy inną definicję SZYBKIEGO ładowania 😉