Tesla - polecany wallbox

lookash_c

Pionier e-mobilności
Ile czasu masz auto EV ? Zadne z tych bajerow nie sa potrzebne, zazwyczaj jak Ci wywali ladowanie to znaczy ze juz wlasciciel instalacji Ci odmowi ladowania, i zadne wznawianie nie bedzie potrzebne.
Może nie doświadczyłeś mieszkania/ładowania w miejscu, gdzie zdarzają się dość częste chwilowe zaniki prądu - wtedy to bardzo przydatna funkcjonalność.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Chyba zależy od samochodu. Tesla jeśli jest podłączona i ma sporo mniej niż żądaną wartość to sama ładuje, nie trzeba manualnie startować. A jeśli np jest ustawione np planowane ładowanie i czeka na odpowiedni moment to zawsze manualnie można wystartować z aplikacji samochodu.
Jak się pojawia zasilanie to EVSE/Wallbox informuje o gotowości i auto samo rozpoczyna ładowanie.

krzyss

Pionier e-mobilności
Taka sama polityka cenowa jak w Tesli. Kupujesz auto przy inflacji kilkanaście procent a za rok taki sam nowy samochód jest ponad 20% taniej;)
Kosztowalo 5600?
Mozna kupic nowe za 1700?
Widzisz roznice w obnizce ceny pomiedzy 20% rabatem tesli ?

krzyss

Pionier e-mobilności
Kurczę serio można odnieść wrażenie że ta „nienawiść” wynika z tego że ktoś miał odwagę, śmiałość, wymyślęc coś inaczej.

Nie ma żadnych obiektywnych przyselanek, doniesień że coś jest nie tak z tym urządzeniem, nie ma nigdzie żadnej dramy. Ale tu oczywiście teoria że coś musi być nie tak …

Zrobili coś, dostali nagrodę RedDot … odbiło im i krzyknęli 5000, przeliczyli się, zeszli na ziemię i w tej cenie to bardzo fajne urządzenie, wyposażone w funkcję - które niektóre osoby są w stanie docenić.
I doceniam. Za 1700.- to mega fajne urzadzenie, wolal bym zdecydowanie bardziej niz zencara.
Ciekaw jestem czy na stale wpiete w garazu tez sie dobrze spisuje. Za rok czy dwa pewnie sie dowiemy.

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Póki co spisuje się super wpięte na zewnątrz. Zapłaciłem troszkę więcej niż 1700 ale w okolicy WC tesli i też nie odczuwam że mnie oszukano czy wydojono 😉

Auck

Zadomawiam się
ja nadal nie rozumiem po co mobilna ładowarka 3 fazowa skoro masz w zestawie z 230V awaryjnie

ilu jest takich co mają gniazdo siły w 2 lokalizacjach i opłaca się inwestować w to coś zamiast porządnego wallboxa

do tego jak chcesz używać tego czegoś na co dzień to masz gniazdo na ścianie + musisz jakiś uchwyt na przewód i gniazdo na wtyczkę typ 2 zamontować ... trochę tego za dużo
ze ściany robi się choinka

Kupilem mobilna 3F Tesla Corded Mobile Connector
1. Ladowarka 3F laduje 4x szybciej niz standardowa cegla (3F/16A vs 1F/13A)
2. Ja kupilem na ewentualnosc ze kiedys bede potrzebowal 3F poza domem. WC ciezko wziac ze soba.
3. Mobilna po to, ze jest moblna :) - moge ja wziac i ladowac 4x szybciej (punkt wyzej)
4. Uzywam na co dzien, kupilem funkcjonalny wieszak na sciane i sprawdza sie znakomicie. WC dla mnie ma tylko ta zalete, ze jest ladny. CMC jest bardziej funkcjonalny.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Kosztowalo 5600?
Mozna kupic nowe za 1700?
Widzisz roznice w obnizce ceny pomiedzy 20% rabatem tesli ?
Przepraszam na Tesli jest nawet 25% Np Model X Plaid 12.2022 vs 9.2023 prawie 200tys taniej vs ~4tys na Habu. Wolę jednak na ładowarce przepłacic 4k. Cene kształtuje popyt, podaż i koszty produkcji.

Cena mogła być wysoka bo może pierwsza seria była mała i musiał się zwrócić koszt opracowania sprzętu. A druga seria już może jest na większą skalę i teraz jest to już tylko koszt produkcji bez projektowania/prototypownia

Jeśli ktoś kupił wtedy to był to dla niego dobry deal, nawet nie powinien mieć do siebie pretensji. A firmy które tak będą robiły sprawią że po wprowadzeniu nowych produktów na rynek nie będzie takiego piku sprzedaży, ludzie nauczą się że trzeba będzie troszkę poczekać na mniejszą cenę a kto chce mieć pierwszy to zapłaci więcej

Last edited:

Pepek

Posiadacz elektryka
ja nadal nie rozumiem po co mobilna ładowarka 3 fazowa skoro masz w zestawie z 230V awaryjnie

ilu jest takich co mają gniazdo siły w 2 lokalizacjach i opłaca się inwestować w to coś zamiast porządnego wallboxa
No widzisz, a są tacy ludzie. Mam dostęp do gn. siłowego do ładowania poza domem jeszcze w 3-ch miejscach (u rodziny), w 1 z nich jestem tak z raz na kwartał, ale w pozostałych 2 tak z raz na miesiąc, więc ideolo Zencar jest wykorzystywany. W 2 z tych miejsc oczywiście jest też zwykłe gniazdko obok, ale nieraz zdarzało się, że docierałem tam na 5-6% baterii i po 5-6h przerwy był powrót, więc jednak 3F16A jest wtedy dużo lepsze.

STMS

Pionier e-mobilności
No widzisz, a są tacy ludzie. Mam dostęp do gn. siłowego do ładowania poza domem jeszcze w 3-ch miejscach (u rodziny), w 1 z nich jestem tak z raz na kwartał, ale w pozostałych 2 tak z raz na miesiąc, więc ideolo Zencar jest wykorzystywany. W 2 z tych miejsc oczywiście jest też zwykłe gniazdko obok, ale nieraz zdarzało się, że docierałem tam na 5-6% baterii i po 5-6h przerwy był powrót, więc jednak 3F16A jest wtedy dużo lepsze.

wyjątek potwierdzający regułę 😀