Muszę się z Wami podzielić pewną historią. Niedawno pękł mi w TM3 HL dach panoramiczny - auto stało w garażu nic na nie nie spadło - po prostu. W momencie pęknięcia ani na zewnąrz ani wewnątrz nie było czuć nierówności co wskazywało na to że szyba pękła od wewnątrz. Zgłosiłem usterkę i umówiłem się na wizytę w serwisie. Po kilku tygodniach pęknięcie jednak się pogłębiło. Jak przyjechałem i serwis zaczął je oglądać - czyścić szybę świecixć latarką to dostrzegli mikropęknięcie, które w ich zdaniem jest efektem uderzenia kamienia. To by oznaczało że ślad wielkości pruszka, praktycznoe niedostrzegalny, mniejszy niż milimetr spowodował że mi szyba dachowa pękła w pół. Nie będę się jednak spierał - trudno - naprawię z AC. W międzyczasie zepsuły mi się spryskiwacze. Serwis naprawił, stwierdzili że rurki doprowadzające płyn zostały przecięte (w sensie wiedzą że nie ja je przeciąłem, po prostu tak się stało). No i OK, mówi się trudno, ale... Już chciałem odjeżdżać a do mojego auta podszedł pracownik serwisu i mówi mi że jak przyjadę na wymianę zawieszenia to mam założyć oryginalne felgi bo nie będą mogli mi uznać reklamacji (to że Tesla tworzy własny system prawny to jest temat nie ten wątek). Ja odpowiadam, że nie mam problemu z zawieszeniem. A gość mi mówi że będę miał na 100 proc. bo każdemu się psują między 40-75 tys. km (ja mam przejechane ponad 45 tys.). A ja dopytuję, co jeśli się nie zepsuje. A on mi odpowiada, że to niemożliwe, że zepsuje się na 100%, a jeśli nic nie będę słyszał do tego czasu to i tak mam przyjechać w okolicach 80 tys. to mi wymienią zawieszenie. No więc szczerze mówiąc trochę się zmartwiłem. Bo, to oznacza że średnio co 50-60 tys. km będę musiał wymieniać elementy zawieszenia? A miało być prosto i bezobsługowo... Druga rzecz to dach panoramiczny. Znajomy, który polecił mi zakup Tesli powiedział mi że to jest bardzo częsta sytuacja że szyberdach pęka w Teslach. Raz mogę naprawić z AC bez kłótni, ale nie wyobrażam sobie sytuacji że sytuacja będzie się często powtarzać. Jakie Wy macie doświadczenia? Czy faktycznie opisane wady występują często a zawieszenie psuje się każdemu?